“Бијело дугме” реиздањем слави 40 година албума “Сингл плоче 1 и 2”: Највећи хитови у новом руху

Б. П.
“Бијело дугме” реиздањем слави 40 година албума “Сингл плоче 1 и 2”: Највећи хитови у новом руху

ЗАГРЕБ - Чувени састав “Бијело дугме”, реиздање својих албума “Сингл плоче 1 и 2”, у специјалном винилном издању на двије плоче обиљежава четрдесет година од њиховог првог изласка.

Оригинално објављене компилације “Сингл плоче 1”, познате у публици, као црвени и плави албум обухватале су све синглове објављене 1974. и 1975. године те “Сингл плоче 2”, са сингловима од 1976. до 1980. године, када је пјевач групе био Жељко Бебек, један од највећих вокала наших простора.

Поводом 40 година оба албума поново су на винилу и то у заједничком паковању са попратним текстом тадашњег уредника и идејног аутора издања Синише Шкарице. Расписавши се о популарним црвеним и плавим албумима “Дугмета”, успоредио је овај подухват са оним легендарних “The Beatleasa” и њиховим “црвеним” и “плавим” албумима, односно опроштају од ЕМИ-ја.

- Док је ЕМИ публици подарио све текстове одабраних нумера, “Југотонов” каталог синглова употпуњен је педантним пописом свих судионика, датумима и мјестима снимања. Обје плоче и припадајуће касете, замишљене као идеалан поклон, објављене су крајем октобра те 1982. године. Била је то својеврсна рекапитулација каријере великог бенда у двогодишњем затишју до коначног албума десетогодишње сарадње “Југотона” и “Бијелог дугмета” - “Успаванке за Радмилу М.” - написао је Шкарица. Нумере “Топ”, “Ове ћу ноћи наћи блуз”, “Да сам пекар”, “Селма”, “Блуз за моју бившу драгу”, “Има нека тајна веза”, “Тако ти је мала моја кад љуби Босанац”, “Не спавај мала моја музика док свира”, “Ето! Баш хоћу!”, “Битанга и принцеза”, “Пристао сам бићу све што хоће” и “На задњем сједишту мога аута” само су дио богате колекције синглова које можете послушати на овом издању ремастеризованом са оригиналних трака. Пјесме је ремастерисао Мауро Широл, док је омот реиздања радио Дарко Кујунџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана