“Bijelo dugme” reizdanjem slavi 40 godina albuma “Singl ploče 1 i 2”: Najveći hitovi u novom ruhu

B. P.
“Bijelo dugme” reizdanjem slavi 40 godina albuma “Singl ploče 1 i 2”: Najveći hitovi u novom ruhu

ZAGREB - Čuveni sastav “Bijelo dugme”, reizdanje svojih albuma “Singl ploče 1 i 2”, u specijalnom vinilnom izdanju na dvije ploče obilježava četrdeset godina od njihovog prvog izlaska.

Originalno objavljene kompilacije “Singl ploče 1”, poznate u publici, kao crveni i plavi album obuhvatale su sve singlove objavljene 1974. i 1975. godine te “Singl ploče 2”, sa singlovima od 1976. do 1980. godine, kada je pjevač grupe bio Željko Bebek, jedan od najvećih vokala naših prostora.

Povodom 40 godina oba albuma ponovo su na vinilu i to u zajedničkom pakovanju sa popratnim tekstom tadašnjeg urednika i idejnog autora izdanja Siniše Škarice. Raspisavši se o popularnim crvenim i plavim albumima “Dugmeta”, usporedio je ovaj poduhvat sa onim legendarnih “The Beatleasa” i njihovim “crvenim” i “plavim” albumima, odnosno oproštaju od EMI-ja.

- Dok je EMI publici podario sve tekstove odabranih numera, “Jugotonov” katalog singlova upotpunjen je pedantnim popisom svih sudionika, datumima i mjestima snimanja. Obje ploče i pripadajuće kasete, zamišljene kao idealan poklon, objavljene su krajem oktobra te 1982. godine. Bila je to svojevrsna rekapitulacija karijere velikog benda u dvogodišnjem zatišju do konačnog albuma desetogodišnje saradnje “Jugotona” i “Bijelog dugmeta” - “Uspavanke za Radmilu M.” - napisao je Škarica. Numere “Top”, “Ove ću noći naći bluz”, “Da sam pekar”, “Selma”, “Bluz za moju bivšu dragu”, “Ima neka tajna veza”, “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, “Eto! Baš hoću!”, “Bitanga i princeza”, “Pristao sam biću sve što hoće” i “Na zadnjem sjedištu moga auta” samo su dio bogate kolekcije singlova koje možete poslušati na ovom izdanju remasterizovanom sa originalnih traka. Pjesme je remasterisao Mauro Širol, dok je omot reizdanja radio Darko Kujundžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana