“Бањалучки дани музике” вратили фестивалску атмосферу у град на Врбасу: Пјесма као лијек за све

Миланка Митрић
“Бањалучки дани музике” вратили фестивалску атмосферу у град на Врбасу: Пјесма као лијек за све

БАЊАЛУКА - Доживљај и уживање уз музику уживо, на концерту и на фестивалу, ништа не може да замијени, доказали су протеклог викенда и музичари и публика на дводневној манифестацији “Бањалучки дани музике”, одржаној на “Аквани” у Бањалуци.

Уз гостовање неких од најпознатијих регионалних извођача, ово је био још један догађај који је, након вишемјесечне паузе, вратио праву фестивалску атмосферу, у каквој публика и извођачи током љета највише уживају.

Прво вече на “Аквани” било је резервисано за гостовање “Освајача”, култне “Ју групе”, која обиљежава педесет година рада, бендова “Рација” и “Респиратор”, те популарног састава ТБФ, који су различитим енергијама расплесали и распјевали посјетиоце.

- Донесите осмехе, раширите руке па да запевамо заједно. Песма, ипак, на крају лечи све - поручио је за “Глас” неколико дана прије гостовања у Бањалуци гитариста “Ју групе” Петар Јелић, а речено је и испуњено, јер публика истински јесте, раширивши руке, уз заједничко пјевање, на трен начинила да заиста изгледа као да пјесма и музика умију да лијече све и да учине да нам пољуљана стварност, каква је била у протеклих неколико мјесеци, изгледа поново у реду.

- Срећан сам што сам овдје и што коначно опет имамо концерте на отвореном. Мислим да смо сви пожељели овакав доживљај и да ништа не може да замијени музику уживо и осјећај кад чујете пјесме које волите на овакав начин - казао је један од посјетилаца “Бањалучких дана музике” за “Глас Српске” и додао да се највише радовао наступу састава ТБФ, који су направили сјајну атмосферу, којом је, свирком до три часа иза поноћи, затворено прво вече фестивала.

Повратак музици, на најбољи начин, настављен је и друге фестивалске вечери, када су у Бањалуци свирали састави “Катарза”, “Регина”, “Рибља чорба” и Марко Луис, чијим наступом је затворен овогодишњи фестивал.

- Бањалучани, хајде да заборавимо све ово што се дешава, да будемо овде и нигде више - казао је Марко Луис прије свог наступа, који је такође трајао до три часа иза поноћи.

Публика је имала прилику да ужива у нотама његових нових и старих пјесама, као што су “Кад је ноћ”, “Еуридика”, “Рај за авантуристе” и друге.

- Много сам срећан што смо коначно успели да свирамо овако. Једва чекам да поново дођемо у Бањалуку - додао је он.

Ношени ритмовима пјесама уз које су много пута заједно пјевали, као што су “Чудна шума”, “Погледај дом свој, анђеле”, “Авиону, сломићу ти крила”, “Крв и лед” и многим другим, посјетиоци су заједничким пјевањем често надјачавали све наступе обје вечери и показали колико су нам овакви догађаји недостајали, али и колико су неке пјесме ипак безвремене и увијек радо слушане на концертима, ма колико године пролазиле, те увијек раширених руку и пуштеног гласа дочекане. Неке развеселе, неке расплачу, како то музика увијек учини. Какав год осјећај изазивала, никакви црњаци и ружне ствари не могу покварити дане које испуњава музика, или могу, макар на неколико сати, пустити да вјерујемо да свака пјесма има толику моћ и снагу да поправи све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана