“Banjalučki dani muzike” vratili festivalsku atmosferu u grad na Vrbasu: Pjesma kao lijek za sve

Milanka Mitrić
“Banjalučki dani muzike” vratili festivalsku atmosferu u grad na Vrbasu: Pjesma kao lijek za sve

BANjALUKA - Doživljaj i uživanje uz muziku uživo, na koncertu i na festivalu, ništa ne može da zamijeni, dokazali su proteklog vikenda i muzičari i publika na dvodnevnoj manifestaciji “Banjalučki dani muzike”, održanoj na “Akvani” u Banjaluci.

Uz gostovanje nekih od najpoznatijih regionalnih izvođača, ovo je bio još jedan događaj koji je, nakon višemjesečne pauze, vratio pravu festivalsku atmosferu, u kakvoj publika i izvođači tokom ljeta najviše uživaju.

Prvo veče na “Akvani” bilo je rezervisano za gostovanje “Osvajača”, kultne “Ju grupe”, koja obilježava pedeset godina rada, bendova “Racija” i “Respirator”, te popularnog sastava TBF, koji su različitim energijama rasplesali i raspjevali posjetioce.

- Donesite osmehe, raširite ruke pa da zapevamo zajedno. Pesma, ipak, na kraju leči sve - poručio je za “Glas” nekoliko dana prije gostovanja u Banjaluci gitarista “Ju grupe” Petar Jelić, a rečeno je i ispunjeno, jer publika istinski jeste, raširivši ruke, uz zajedničko pjevanje, na tren načinila da zaista izgleda kao da pjesma i muzika umiju da liječe sve i da učine da nam poljuljana stvarnost, kakva je bila u proteklih nekoliko mjeseci, izgleda ponovo u redu.

- Srećan sam što sam ovdje i što konačno opet imamo koncerte na otvorenom. Mislim da smo svi poželjeli ovakav doživljaj i da ništa ne može da zamijeni muziku uživo i osjećaj kad čujete pjesme koje volite na ovakav način - kazao je jedan od posjetilaca “Banjalučkih dana muzike” za “Glas Srpske” i dodao da se najviše radovao nastupu sastava TBF, koji su napravili sjajnu atmosferu, kojom je, svirkom do tri časa iza ponoći, zatvoreno prvo veče festivala.

Povratak muzici, na najbolji način, nastavljen je i druge festivalske večeri, kada su u Banjaluci svirali sastavi “Katarza”, “Regina”, “Riblja čorba” i Marko Luis, čijim nastupom je zatvoren ovogodišnji festival.

- Banjalučani, hajde da zaboravimo sve ovo što se dešava, da budemo ovde i nigde više - kazao je Marko Luis prije svog nastupa, koji je takođe trajao do tri časa iza ponoći.

Publika je imala priliku da uživa u notama njegovih novih i starih pjesama, kao što su “Kad je noć”, “Euridika”, “Raj za avanturiste” i druge.

- Mnogo sam srećan što smo konačno uspeli da sviramo ovako. Jedva čekam da ponovo dođemo u Banjaluku - dodao je on.

Nošeni ritmovima pjesama uz koje su mnogo puta zajedno pjevali, kao što su “Čudna šuma”, “Pogledaj dom svoj, anđele”, “Avionu, slomiću ti krila”, “Krv i led” i mnogim drugim, posjetioci su zajedničkim pjevanjem često nadjačavali sve nastupe obje večeri i pokazali koliko su nam ovakvi događaji nedostajali, ali i koliko su neke pjesme ipak bezvremene i uvijek rado slušane na koncertima, ma koliko godine prolazile, te uvijek raširenih ruku i puštenog glasa dočekane. Neke razvesele, neke rasplaču, kako to muzika uvijek učini. Kakav god osjećaj izazivala, nikakvi crnjaci i ružne stvari ne mogu pokvariti dane koje ispunjava muzika, ili mogu, makar na nekoliko sati, pustiti da vjerujemo da svaka pjesma ima toliku moć i snagu da popravi sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana