“Balkan Dance Project” поново у Београду

Глас Српске
“Balkan Dance Project” поново у Београду

Међународна плесна платформа “ Balkan Dance Project ” коју чине умјетници из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске окупили су се у Београду гдје почињу с радом на новој продукцији BDP Vol. 4.

“ Balkan Dance Project ” настао је 2013. године на иницијативу Мојце Мајцен, балетске умјетнице из Словеније, Игора Кирова кореографа из Македоније и Александра Илића кореографа из Србије, с идејом заједничке сарадње ради унапређивања и популарисања плесне умјетности на простору земаља некадашње Југославије и Балкана.

Играчи Мојца Мајцен, Зулејха Кечо, Миона Петровић, Бранко Митровић, Јакша Филиповац и Никола Павловић у Фестивала интернационалног алтернативног театра 2018. године, који се по традицији одржава у Подгорици, представиће се 8. септембра на сцени КИЦ “Будо Томовић” плесном бурлеском “Саблазан у долини светог Флоријана” у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића.

По повратку у Београд играчи БДП-а почињу с радом на плесном тумачењу дјечије бајке словеначког аутора Франа Милчинског - Јежека “Звјездица спавалица”. За кореографију је задужен Александар Илић, а за режију Александар Николић. Премијерно извођење је 10. новембра на сцени Дома културе Фестивала “Велење” у Словенији, а крајем године на сцени УК “Вук Караџић” у Београду.

Овогодишња продукција подржана је од стране Секретаријата за културу града Београда, Института за умјетничку игру, Министарства културе Републике Словеније, Фестивала Велење и “Танзеларија удружења” за савремени плес Босне и Херцеговине. Главни продуцент је Фестивал “Велење”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана