“Balkan Dance Project” ponovo u Beogradu

Glas Srpske
“Balkan Dance Project” ponovo u Beogradu

Međunarodna plesna platforma “ Balkan Dance Project ” koju čine umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske okupili su se u Beogradu gdje počinju s radom na novoj produkciji BDP Vol. 4.

“ Balkan Dance Project ” nastao je 2013. godine na inicijativu Mojce Majcen, baletske umjetnice iz Slovenije, Igora Kirova koreografa iz Makedonije i Aleksandra Ilića koreografa iz Srbije, s idejom zajedničke saradnje radi unapređivanja i popularisanja plesne umjetnosti na prostoru zemalja nekadašnje Jugoslavije i Balkana.

Igrači Mojca Majcen, Zulejha Kečo, Miona Petrović, Branko Mitrović, Jakša Filipovac i Nikola Pavlović u Festivala internacionalnog alternativnog teatra 2018. godine, koji se po tradiciji održava u Podgorici, predstaviće se 8. septembra na sceni KIC “Budo Tomović” plesnom burleskom “Sablazan u dolini svetog Florijana” u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića.

Po povratku u Beograd igrači BDP-a počinju s radom na plesnom tumačenju dječije bajke slovenačkog autora Frana Milčinskog - Ježeka “Zvjezdica spavalica”. Za koreografiju je zadužen Aleksandar Ilić, a za režiju Aleksandar Nikolić. Premijerno izvođenje je 10. novembra na sceni Doma kulture Festivala “Velenje” u Sloveniji, a krajem godine na sceni UK “Vuk Karadžić” u Beogradu.

Ovogodišnja produkcija podržana je od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Instituta za umjetničku igru, Ministarstva kulture Republike Slovenije, Festivala Velenje i “Tanzelarija udruženja” za savremeni ples Bosne i Hercegovine. Glavni producent je Festival “Velenje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana