Албум “What`s Going On” слави 50 година од изласка: Специјално издање класика соул музике

Бранислав Предојевић
Албум “What`s Going On” слави 50 година од изласка: Специјално издање класика соул музике

ЛОС АНЂЕЛЕС - Славни албум “What`s Going On”, којим је легендарни музичар Марвин Геј заувијек промијенио музичку слику 70-их, добиће двоструко ЛП издање 3. децембра, поводом обиљежавања 50 година од објављивања оригиналне плоче.

Легендарно издање је својим изласком прије тачно 50 година наметнуло нове стандарде у соул и поп музици. Комбинацијом надахнуте свирке пратећег састава “The Funk Brothers”, нових продукцијских рјешења, раскошног Гејовог вокала и комплексних и провокативних текстова, албум је изазвао бурне и директне емоције код публике, те велике тензије у јавности и медијима. Одличне критике, похвале колега и феноменална реакција публике учинили су овај албум класиком поп музике, уз бројна признања током претходних пет деценија. Плоча је била први пројекат Марвина Геја, који се у потпуности приписује њему као продуценту и извођачу. Сам албум је био нека врста духовног повратка на сцену након двогодишње паузе и бројних менталних проблема послије смрти супруге Тами Терел, која је умрла од рака. Погођен њеном смрћу, музичар се повукао у себе, уз бројне проблеме са пићем, наркотицима и депресијом, због чега није наступао на концертима двије године, размишљајући чак да напусти музику.

Током 1970. године снимио је три сингла “What`s Going On”, “God is Love” и “Sad Tomorrows”, које су говориле о ратном искуству његовог брата Френкија, али и о наркоманској зависности, злостављању дјеце, духовности и расној неправди. Био је то један од првих албума који је истински проговорио о друштвеним проблемима, а Геј изричито захтијева објављивање сингла “What`s Going On”, док “Мотоун” и његов челни човјек Бери Горди говоре да нумера није добра и да ће ангажованим текстовима одбити породичну и женску публику. Геј је био упоран и упркос Гордијевом противљењу сингл је објављен и на велико изненађење постаје велики хит, уз два милиона продатих примјерака.

Истоимени албум са девет концептуалних нумера излази током 1971. године и постаје један од најважнијих и најбољих издања у његовој каријери, а и дан-данас је један од најпознатијих албума у свијету музике. Слојевити звучни израз, под утицајем госпела, фанка и џеза, те духовно постављених текстова, који иако преиспитују проблеме Америке 70-их из угла црне омладине једнако су разумљиви свима, доносе му велику популарност седамдесетих.

Два велика хита “Mercy Mercy Me” и “Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)”, долазе на листу топ 10 поп музике и на прво мјесто Р&Б листа. Албум прераста у један од незаборавних соул албума свих времена, постављајући нове границе у црној музици. Дејвид Кац са “Би-Би-Си мјузика” описао је овај албум као један од највећих албума свих времена и ништа мање од ремек-дјела. Сам аутор описао га је као божанско надахнуће.

- Био сам инспирисан, тако да сам написао те пјесме и продуцирао их. Желио сам да направим албум који може лако да се преведе на друге језике и да не буде неки изразито етнички исказ, већ да може да се пренесе и на неке друге ситуације. Био је то божански пројекат - говорио је Геј.

Рођенданско винилско издање садржи ремастеризоване снимке са оригиналних магнетофонских трака инжењера Кевина Греја, нудећи аутентично искуство слушања. На плочама се налазе четири ријетке верзије насловне нумере, плус свих шест оригиналних моно-сингл миксева и њихових Б-страна, први пут од њихових оригиналних излазака. Ово издање такође укључује штампане текстове у форми књижице, ријетке фотографије са насловних сесија и кратак есеј о значају албума и људи окупљених око његовог снимања.

Званично најбољи

Магазин “Ролингстоун” је албум прошле године уврстио на прво мјесто своје топ листе 500 најбољих албума свих времена, док је 2003. године био на такође високом шестом мјесту ове листе. Многи славни умјетници, укључујући Барија Вајта, Стивија Вондера, Мајкла Џексона, Тупака Шакура, Тода Рундгрена, Грегорија Потера, Мајкла Кивањуке, Јоле, Бијонсе и других, наводе овај албум као један од кључних утицаја у каријери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана