Album “What`s Going On” slavi 50 godina od izlaska: Specijalno izdanje klasika soul muzike

Branislav Predojević
Album “What`s Going On” slavi 50 godina od izlaska: Specijalno izdanje klasika soul muzike

LOS ANĐELES - Slavni album “What`s Going On”, kojim je legendarni muzičar Marvin Gej zauvijek promijenio muzičku sliku 70-ih, dobiće dvostruko LP izdanje 3. decembra, povodom obilježavanja 50 godina od objavljivanja originalne ploče.

Legendarno izdanje je svojim izlaskom prije tačno 50 godina nametnulo nove standarde u soul i pop muzici. Kombinacijom nadahnute svirke pratećeg sastava “The Funk Brothers”, novih produkcijskih rješenja, raskošnog Gejovog vokala i kompleksnih i provokativnih tekstova, album je izazvao burne i direktne emocije kod publike, te velike tenzije u javnosti i medijima. Odlične kritike, pohvale kolega i fenomenalna reakcija publike učinili su ovaj album klasikom pop muzike, uz brojna priznanja tokom prethodnih pet decenija. Ploča je bila prvi projekat Marvina Geja, koji se u potpunosti pripisuje njemu kao producentu i izvođaču. Sam album je bio neka vrsta duhovnog povratka na scenu nakon dvogodišnje pauze i brojnih mentalnih problema poslije smrti supruge Tami Terel, koja je umrla od raka. Pogođen njenom smrću, muzičar se povukao u sebe, uz brojne probleme sa pićem, narkoticima i depresijom, zbog čega nije nastupao na koncertima dvije godine, razmišljajući čak da napusti muziku.

Tokom 1970. godine snimio je tri singla “What`s Going On”, “God is Love” i “Sad Tomorrows”, koje su govorile o ratnom iskustvu njegovog brata Frenkija, ali i o narkomanskoj zavisnosti, zlostavljanju djece, duhovnosti i rasnoj nepravdi. Bio je to jedan od prvih albuma koji je istinski progovorio o društvenim problemima, a Gej izričito zahtijeva objavljivanje singla “What`s Going On”, dok “Motoun” i njegov čelni čovjek Beri Gordi govore da numera nije dobra i da će angažovanim tekstovima odbiti porodičnu i žensku publiku. Gej je bio uporan i uprkos Gordijevom protivljenju singl je objavljen i na veliko iznenađenje postaje veliki hit, uz dva miliona prodatih primjeraka.

Istoimeni album sa devet konceptualnih numera izlazi tokom 1971. godine i postaje jedan od najvažnijih i najboljih izdanja u njegovoj karijeri, a i dan-danas je jedan od najpoznatijih albuma u svijetu muzike. Slojeviti zvučni izraz, pod uticajem gospela, fanka i džeza, te duhovno postavljenih tekstova, koji iako preispituju probleme Amerike 70-ih iz ugla crne omladine jednako su razumljivi svima, donose mu veliku popularnost sedamdesetih.

Dva velika hita “Mercy Mercy Me” i “Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)”, dolaze na listu top 10 pop muzike i na prvo mjesto R&B lista. Album prerasta u jedan od nezaboravnih soul albuma svih vremena, postavljajući nove granice u crnoj muzici. Dejvid Kac sa “Bi-Bi-Si mjuzika” opisao je ovaj album kao jedan od najvećih albuma svih vremena i ništa manje od remek-djela. Sam autor opisao ga je kao božansko nadahnuće.

- Bio sam inspirisan, tako da sam napisao te pjesme i producirao ih. Želio sam da napravim album koji može lako da se prevede na druge jezike i da ne bude neki izrazito etnički iskaz, već da može da se prenese i na neke druge situacije. Bio je to božanski projekat - govorio je Gej.

Rođendansko vinilsko izdanje sadrži remasterizovane snimke sa originalnih magnetofonskih traka inženjera Kevina Greja, nudeći autentično iskustvo slušanja. Na pločama se nalaze četiri rijetke verzije naslovne numere, plus svih šest originalnih mono-singl mikseva i njihovih B-strana, prvi put od njihovih originalnih izlazaka. Ovo izdanje takođe uključuje štampane tekstove u formi knjižice, rijetke fotografije sa naslovnih sesija i kratak esej o značaju albuma i ljudi okupljenih oko njegovog snimanja.

Zvanično najbolji

Magazin “Rolingstoun” je album prošle godine uvrstio na prvo mjesto svoje top liste 500 najboljih albuma svih vremena, dok je 2003. godine bio na takođe visokom šestom mjestu ove liste. Mnogi slavni umjetnici, uključujući Barija Vajta, Stivija Vondera, Majkla Džeksona, Tupaka Šakura, Toda Rundgrena, Gregorija Potera, Majkla Kivanjuke, Jole, Bijonse i drugih, navode ovaj album kao jedan od ključnih uticaja u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana