Албум “Iron Fist” бенда “Моторхед” добија луксузно реиздање: Нова шанса за гвоздену шаку

Бранислав Предојевић
Албум “Iron Fist” бенда “Моторхед” добија луксузно реиздање: Нова шанса за гвоздену шаку

ЛОНДОН - Студијски албум “Iron Fist” легендарног састава “Моторхед” добиће луксузно реиздање поводом 40. годишњице са бонус нумерама, студијским демо тракама и необјављеним живим снимцима.

Оригинално објављен као пети албум бенда у априлу 1982. године, сада ће поново бити издат 23. септембра у форматима медијских књига од два CD-а и три LP-ија, са ремастером оригиналног албума, необјављеним демо пјесмама и концертом из Глазгова снимљеним исте године.

Албум “Iron Fist” је означио посљедњи албум “Моторхедове” класичне “три амигоса” поставе коју су чинили пјевач и басиста Леми Килмистер, гитариста Еди Кларк и бубњар Фил Тејлор. Услиједио је након легендарних албума бенда “Ace Of Spades” и популарне концертне плоче “No Sleep 'Til Hamersmith Live”, али је наишао на млак пријем, уз бројне критике стерилне продукције Едија Кларка.

Један од главних узрока лошег звука албума био је одлазак славног продуцента Вика Мејла, који је радио “Ace Of Spades”. Он је започео снимање, али је због сукоба са бубњаром Тејлором напустио рад, што је уз наглашену склоност Кларка и Лемија алкохолу у то вријеме додатно допринијело хаосу на снимањима.

Гитариста је напустио бенд мање од мјесец дана након изласка плоче, а замијенио га је Брајан Робертсон, бивши гитариста бенда “Thin Lizzy”. Покојни лидер бенда Килмистер се сложио са критикама у интервјуу за магазин “Класик рок” из 2007. године.

- Албум “Iron Fist” био је лош, инфериоран у односу на било шта друго што смо до тада радили. На њему су најмање три пјесме које су биле потпуно недовршене. Али, ето, били смо арогантни. Када си успјешан, лако губиш фокус, јер мислиш да ће то трајати заувијек - навео је својевремено Килмистер.

С друге стране, сам Кларк је имао позитивнији поглед на своју лабудову пјесму са бендом.

- Не мислим уопште да је то лош албум. Мислим да смо у то вријеме били у лошем стању као бенд. Нисмо се слагали око пуно ствари. Били смо уморни, свађали се око сваке ситнице. Вјероватно смо могли бити бољи - објаснио је он.

Албум је временом стекао култни статус као и све остале плоче групе, а ново издање свакако има прилику да поправи утисак гомилом освјеженог материјала.

Имиџ

Успјеху албума није помогао ни трагикомичан промо филм на који је група пристала под притиском дискографске куће “Bronz”. Наиме, филм је пратио бенд обучен у кожне оклопе и мачеве, а Килмистер га је описао не баш бираним ријечима.

- Сви смо били обучени као идиоти који се шепуре у Јужном Мимсу, а за разлику од шепурења у Јужном Мимсу, обучени као идиоти у каубојској одјећи - рекао је Килмистер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана