Album “Iron Fist” benda “Motorhed” dobija luksuzno reizdanje: Nova šansa za gvozdenu šaku

Branislav Predojević
Album “Iron Fist” benda “Motorhed” dobija luksuzno reizdanje: Nova šansa za gvozdenu šaku

LONDON - Studijski album “Iron Fist” legendarnog sastava “Motorhed” dobiće luksuzno reizdanje povodom 40. godišnjice sa bonus numerama, studijskim demo trakama i neobjavljenim živim snimcima.

Originalno objavljen kao peti album benda u aprilu 1982. godine, sada će ponovo biti izdat 23. septembra u formatima medijskih knjiga od dva CD-a i tri LP-ija, sa remasterom originalnog albuma, neobjavljenim demo pjesmama i koncertom iz Glazgova snimljenim iste godine.

Album “Iron Fist” je označio posljednji album “Motorhedove” klasične “tri amigosa” postave koju su činili pjevač i basista Lemi Kilmister, gitarista Edi Klark i bubnjar Fil Tejlor. Uslijedio je nakon legendarnih albuma benda “Ace Of Spades” i popularne koncertne ploče “No Sleep 'Til Hamersmith Live”, ali je naišao na mlak prijem, uz brojne kritike sterilne produkcije Edija Klarka.

Jedan od glavnih uzroka lošeg zvuka albuma bio je odlazak slavnog producenta Vika Mejla, koji je radio “Ace Of Spades”. On je započeo snimanje, ali je zbog sukoba sa bubnjarom Tejlorom napustio rad, što je uz naglašenu sklonost Klarka i Lemija alkoholu u to vrijeme dodatno doprinijelo haosu na snimanjima.

Gitarista je napustio bend manje od mjesec dana nakon izlaska ploče, a zamijenio ga je Brajan Robertson, bivši gitarista benda “Thin Lizzy”. Pokojni lider benda Kilmister se složio sa kritikama u intervjuu za magazin “Klasik rok” iz 2007. godine.

- Album “Iron Fist” bio je loš, inferioran u odnosu na bilo šta drugo što smo do tada radili. Na njemu su najmanje tri pjesme koje su bile potpuno nedovršene. Ali, eto, bili smo arogantni. Kada si uspješan, lako gubiš fokus, jer misliš da će to trajati zauvijek - naveo je svojevremeno Kilmister.

S druge strane, sam Klark je imao pozitivniji pogled na svoju labudovu pjesmu sa bendom.

- Ne mislim uopšte da je to loš album. Mislim da smo u to vrijeme bili u lošem stanju kao bend. Nismo se slagali oko puno stvari. Bili smo umorni, svađali se oko svake sitnice. Vjerovatno smo mogli biti bolji - objasnio je on.

Album je vremenom stekao kultni status kao i sve ostale ploče grupe, a novo izdanje svakako ima priliku da popravi utisak gomilom osvježenog materijala.

Imidž

Uspjehu albuma nije pomogao ni tragikomičan promo film na koji je grupa pristala pod pritiskom diskografske kuće “Bronz”. Naime, film je pratio bend obučen u kožne oklope i mačeve, a Kilmister ga je opisao ne baš biranim riječima.

- Svi smo bili obučeni kao idioti koji se šepure u Južnom Mimsu, a za razliku od šepurenja u Južnom Mimsu, obučeni kao idioti u kaubojskoj odjeći - rekao je Kilmister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana