40 година од издавања дебитантског албума Хаустора VIDEO

Г.С.
40 година од издавања дебитантског албума Хаустора VIDEO

Године 1981. група Хаустор снима први сингл у продукцији Хусеина Хасанефендића, вође Парног ваљка. Ударну страну плоче је заузела пјесма која се већ вртјела по радијским програмима и с којом је све више људи идентификовало састав.

Дана 20. јуна 1981. године загребачки “Југотон” објавио је дебитантски албум загребачке новоталасне групе Хаустор. Уз хит дебитног сингла “Моја прва љубав”, албум је садржао и осам нових пјесама које су написали пјевач Дарко Рундек и басиста Срђан Захер.

Дио публике који је очекивао да буду једнако једноставне, пјевљиве и плесне био је помало разочаран, јер је њихова атмосфера била много мистичнија и не тако комерцијална.

Мијешајући различите стилове, Хаустор се представио као озбиљна “бијела fukn-soul-rock група”, а тај искорак испред осталих сличних група у земљи учинио је да Хаустор на самом старту каријере постане један од водећих у новом таласу.

Пјесме које су обиљежиле овај албум су, између осталих “Радио”, “Мијењам се”, “Црни жбир” и “Духови”.

Уз Рундека и Захера у групи су још били клавијатуриста Зоран Вулетић, ритам гитариста Озрен Штиглић, бубњар Срђан Гулић, саксофониста Дамир Прица и Никола Сантро на тромбону, преноси headliner.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана