40 godina od izdavanja debitantskog albuma Haustora VIDEO

G.S.
40 godina od izdavanja debitantskog albuma Haustora VIDEO

Godine 1981. grupa Haustor snima prvi singl u produkciji Huseina Hasanefendića, vođe Parnog valjka. Udarnu stranu ploče je zauzela pjesma koja se već vrtjela po radijskim programima i s kojom je sve više ljudi identifikovalo sastav.

Dana 20. juna 1981. godine zagrebački “Jugoton” objavio je debitantski album zagrebačke novotalasne grupe Haustor. Uz hit debitnog singla “Moja prva ljubav”, album je sadržao i osam novih pjesama koje su napisali pjevač Darko Rundek i basista Srđan Zaher.

Dio publike koji je očekivao da budu jednako jednostavne, pjevljive i plesne bio je pomalo razočaran, jer je njihova atmosfera bila mnogo mističnija i ne tako komercijalna.

Miješajući različite stilove, Haustor se predstavio kao ozbiljna “bijela fukn-soul-rock grupa”, a taj iskorak ispred ostalih sličnih grupa u zemlji učinio je da Haustor na samom startu karijere postane jedan od vodećih u novom talasu.

Pjesme koje su obilježile ovaj album su, između ostalih “Radio”, “Mijenjam se”, “Crni žbir” i “Duhovi”.

Uz Rundeka i Zahera u grupi su još bili klavijaturista Zoran Vuletić, ritam gitarista Ozren Štiglić, bubnjar Srđan Gulić, saksofonista Damir Prica i Nikola Santro na trombonu, prenosi headliner.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana