Желите да пронађете праву љубав? Одбаците митове о искри и судбини

Г.С.
Желите да пронађете праву љубав? Одбаците митове о искри и судбини

Љубавна искра је предивна, али и јако опасна. Због ње можемо одбацити потенцијалну срећу с другим партнером јер мислимо како она говори да је неко прави партнер за нас

Бихевиорална научница Логан Јурај, која води истраживачки тим за апликацију за упознавање, каже да је вријеме да избацимо оне старе митове који су нам одређивали шта је љубав. Осим тога, ако у љубави тражите почетну искру или одређени тип, на све то заборавите, каже она.

“Иако је љубав можда природни инстинкт, ми се нисмо родили знајући како да одаберемо правог партнера” - каже она.

Шта је важно за дугорочни успјех? Емоционална стабилност, доброта, оданост и осјећања. Ипак, у данашњем свијету људи се често фокусирају на погрешне ствари, попут тога колико неко зарађује, колико је висок, има ли довољно заједничких хобија с вама, облачи ли се добро, слуша ли сличну музику и остало.

Истина је да већина људи нема појма хоће ли их на тај начин одабрани партнер дугорочно испунити. Квалитети за које мислимо да желимо, често нису особине које посједује нетко ко би дугорочно требало да нас усрећује.

За разлику од стварног живота, апликације за упознавање не дају вам прилику да упознате свакога, већ само онога кога изаберете да вам одговара по неким смерницима.

Када идете на састанке, упознајете неког новог, немојте тражити ту искру (осјећај који нисте имали никад прије, да за вас не постоји нико други, да се осјећате “живим”).

Ово су најчешћи митови:

Мит 1: Кад упознате оног правог, одмах ћете осјетити искру. Погрешно. Искра и хемија често су одсутни на почетку везе, али се с временом граде.

Мит 2: Искра је увијек добра ствар. Морате да знате да осјећај хемије или узбуђеност заправо може бити тјескоба. Понекад је присутност искре више показатељ колико је неко шармантан, чак и нарцисоидан, а мање знак заједничке везе.

Мит 3: Ако имате искру, веза ће бити одржива. Чак и ако искра води до дуге везе, није довољно држати се ње. Неки парови остају заједно дуже него што би требало. Многи разведени парови једном су имали искру. Немојте бити у погрешној вези јер сте осјетили искру.

2. Не брзајте, одлучите шта желите

Психолози описују два начина на који парови прелазе у слиједећу фазу везе: Одлучивање или клизање.

Одлучивање значи доношење правих одлука. На примјер,, желите ли да останете пријатељи или да имате дјецу и слично. Клизање подразумијева 'клизање' у слиједећу фазу, а да се о томе ни не размишља пуно.

3. Почетно узбуђење не траје

Увијек постоје две категорије људи у везама, поготово када је распад везе на помолу, а то су одбацивачи и борци.

Одбацивачи прерано напуштају везе, не дајући јој прилику да се развије. Бркају заљубљеност с љубави и очекују да цијела веза буде узбудљива као и на почетку.

Да бисте схватили хоћете ли остати или отићи, размотрите своја ранија искуства и утврдите јесте ли партнеру дали прилику какву заслужује. Ако сте одбацивач који је покушао ријешити проблеме у вези и није успио, онда би требало да напустите везу. То можда није прави однос за вас.

С друге стране, борци предуго остају у везама и настављају да улажу у њих због нечега што се назива заблудом.

Ако сте одбацивач или борац који вези није дао стварну шансу (на примјер, нисте у њу унијели најбољег себе) - останите у вези и погледајте што ће се догодити кад будете стрпљиви и у потпуности унесете најбољу верзију себе, пренси 24sata.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана