Зашто особе које су у љубавној вези личе?

ГС
Foto: Илустрација

Да ли сте икад примијетили да особе које су дуже време у вези имају обичај да личе једна на другу?

У неким случајевима њихова сличност је чак толика да људи мисле да су брат и сестра. Да ли је свему томе разлог тај што добар дио људи тражи за себе неког ко има сличне особине као он?

Са становишта психолога, сматра се да људи имају тенденцију да привуку оне који личе на њих. Иако стара изрека гласи да се "супротности привлаче", више је случај да се привлаче особе сличних особина и интересовања.

Бихејвиористи тврде да је у питању свакодневни контакт који наводи људе да опонашају гестове и изразе лица једни других. Такође, када је у питању срећан пар, он има веће шансе да покаже сличне физичке карактеристике. Откривамо још разлога због којих особе у пару личе једна на другу.

Повезује их заједничко искуство

Многи научници тврде да је један од разлога због којих парови почињу да личе једно на друго тај што су доживјели иста искуства која су оставила исти траг на њиховим лицима. Једноставније речено, они личе једно на друго због заједничких емоција попут смијеха, туге и других тренутака који формирају линије на њиховим лицима. На примјер, ако се један од партнера нашали, и обоје прасну у смијех, они временом развијају исту линију смеијања док усвајају изразе једно другог.

У питању је адаптација

Како време пролази, особе у вези се прилагођавају међусобним навикама, начину живота и жељама. Такође, оне почињу да имитирају стил овог другог, и заједно пролазе кроз слична искуства. Емоције кроз које парови заједно пролазе, доводе до формирања њиховог карактера, али и мишића на лицу, што се најбоље види на насмијаном или намрштеном лицу. Како су се мишићи формирали током година адаптације у вези је оно због чега мислите да личе када их погледате.

Избор партнера је важан

Осим што заједничке емоције и прилагођавање могу да учине да пар изгледа слично, неки научници сматрају да жене и мушкарци бирају партнере који су им генетски слични. Дакле, сличност је "намјерна". То је у исто вријеме повезано са Фројдовом тврдњом да "људе привлаче особе попут својих родитеља". У људској је природи да бирају партнере који изгледају као њихови родитељи супротног пола. У том смислу врло често ћете видјети да је мушкарац оженио девојку која је врло слична његовој мајци.

Утицај окружења

Чест разлог који стоји иза тога да један пар веома личи је тај што они имају слично друштвено и културно поријекло. Већина људи бира партнере из свог непосредног окружења, што значи да је врло вјероватно да се баве истим друштвеним активностима. Осим тога, многи траже за себе истомишљенике, и неког ко је њиховог академског нивоа. Са свим овим у једначини, два генетска отиска ће бити врло слична, а самим тим и особе којима припадају.

Особа је збир својих мисли

Чувена изрека каже да је "човек збир својих мисли" што би значило да он временом почине да изгледа као што мисли. Самим тим, када су двоје људи у вези и допуњују једно друго у говору, друштвеној интеракцији и што је најважније у мислима, они почињу да изгледају слично. Ако је мушкарац збир својих мисли, и он и његова вољена у тренутку исто размишљају, они почињу да личе једно на друго. Чак и када неко дође у контакт са њих двоје у различитим приликама, имаће утисак да прича са истом особом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана