Заједнички живот прије брака: Ево које су предности, а које мане

ГС
Foto: Илустрација

У прошлости заједнички живот прије брака био је друштвено неприхватљив. Данас га многи стучњаци препоручују, а ево које су његове предности и мане.

У посљедњих неколико деценија заједнички живот прије брака постао је пракса многих парова. С једне стране, није лоше да се људи боље упознају прије него што преузму обавезе и уплове у авантуру звану брак. Ипак, многи се питају да ли је то само начин да се избјегну брак и обавезе или је заиста припрема за наставак заједничког живота. Шта год да је разлог најважније је да партнери буду искрени и да имају отворен разговор и квалитетну комуникацију.

Ево шта су предности, шта мане заједничког живота прије брака

Предности заједничког живота:

1. Дијељење финансија

Управо ово је један од најбољих разлога за заједнички живот прије брака. Већина озбиљних парова ионако практично живи заједно, бар неколико дана недељно су заједно у кући или стану партнера. У том случају исплативије је да се уселе једно код другог него да плаћају двије кирије, кредите и рачуне. Боља идеја је штедјети заједно и улагати у заједничку будућност.

2. Мање је стреса кад се пар вјенча

Прилагођавање је увијек стресно и кад живите заједно имате много више времена да упознате партнера, његове навике, добре и лоше стране и навикнете се на то. Код парова који нису заједно живјели лакше долази до конфликта због којих може доћи до разлаза.

3. Постајете ближи и градите чвршћу везу

Интимност је врло важна у вези, посебно у браку. Не само у емоционалном или сексуалном смислу, постоје и друге врсте интимности које су једнако важне, као што су интелектуална, духовна, искуствена и вољна. На примјер, ако се одлучите заједно купите кућу, ауто или набавите пса, то значи да се обвезујете једно другоме. А заједничко усељење представља ту врсту интимности, пише 24sata.hr

Разлози против заједничког живота прије брака

1. Други људи можда то неће одобрити

Свако има своје мишљење. Већина људи ће коментарисати, без обзира да ли тражите њихово мишљење или не. Осим тога, биће вам тешко ако породица не одобрава ту вашу одлуку. У екстремним околностима, та одлука може да доведе до тога да пореметите везу с родитељима и/или пријатељима. Дакле, то је нешто о чему морате озбиљно да размислите прије него што се одлучите да почнете да живите заједно.

2. Недостатак подршке могао би да ослаби ваш однос

Ако немате подршку то ће вјероватно утицати на ваш однос. Међу вама може да се јави стрес и огорченост, неки ће то рећи, а неки не. Можда чак и нема никакве везе с вама, али то може да буде окидач за сукоб.

3. Уштедићете новац, али то би могло да ослаби вашу везу

Кад сте слободни или једноставно живите сами, имате потпуну контролу над својим финансијама. Када се уселите с партнером у заједничко домаћинство, то се мијења, па можете да подијелите трошкове. Одлуке попут начина на који ће се плаћати најам/хипотека, или ко ће плаћати намирнице и режије треба да донесете заједно. Ту је и питање шта и колико можете да потрошите сами, без договора с партнером.

Да ли помаже заједнички живот прије брака у браку?

Студије спроведене шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека откриле су да су се парови који су живјели заједно прије брака чешће разилазили. Међутим, заједнички живот тада није био друштвено прихватљив као данас. Новије студије не показују сасвим исте статистике, иако разлике нису велике.

Друге студије сугеришу на успјех брака не утиче само претходни заједнички живот, већ низ других детаља, попут доби партнера, начина васпитања, очекивања прије брака и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана