Стручњаци откривају: Да ли треба признати превару?

GS
Foto: WomenWorking

Преваре у браку и везама данас нису ријетке, а подједнако их праве и мушкарци и жене.

Према неким статистикама, више од пола одраслих особа је некада преварило свог партнера, било да су били у браку или вези.

Чак и када се тај излет опрости, није лако имати исти однос као некада, али је могуће ако то обоје желе.

А да ли особа која је починила прељубу треба то уопште да призна?

Најчешћи разлози прељубе

Једно од најружнијих и најболнијих искустава у љубавном животу је превара.

Стручњаци за партнерске односе као најчешће разлоге издвајају недостатак емотивне блискости, потиснуто незадовољство, неријешене конфликте, недостатак комуникације.

Тада се дешава да један од партнера потражи ван везе или брака разумијевање, страст, њежност, па и љубав. И криза средњих година може бити разлог преваре, јер тада људи анализирају свој живот и уочавају пропусте, па желе да их надокнаде. Да ли да признате или да ћутите?

Искреност у партнерском односу је најважнија, али некада може да нашкоди особи коју волите, каже Сузан Винтер, познати амерички стручњак за партнерске односе и писац бестселера, преноси Најженаало.

Она тврди да је то случај када желите да признате вољеној особи да сте је преварили. Тада је боље ћутати, како бисте поштедјели партнера патње. Наравно, уколико желите да останете са том особом у вези или браку и ако је то што сте урадили случајност, а не трајан однос.

Добро размислите

Можда ви желите да се ослободите осећаја кривице и кажете особи с којом сте у вези или браку да сте је преварили, али њу ћете свакако повриједити. Зато двапут размислите прије него што то урадите. То је посебно препоручљиво у ситуацији када се превара десила под дејством алкохола па се сутрадан и не сјећате јасно тога. Признање ће само нанијети штету вашем односу. Боље је да научите да се контролишете – и када је ријеч о количини алкохола коју попијете и када је ријеч о привлачности коју осјетите према непознатој особи.

Ситуација коју не треба крити

Када није ријеч само о интимном односу за једну ноћ, већ према тој другој особи гајите осјећања и ваша љубавна афера траје, тада треба признати превару особи са којом сте у вези или браку, саветује Сузан.

У овом случају сте свјесно више пута изабрали да се видите са том особом и своју љубав и страст преусмјерили на њу. То значи да у вашој вези или браку постоји неки проблем који треба да ријешите ако желите да опстане. Или да тај однос прекинете. Варање је најгоре рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана