Стари Грци идентификовали су 8 врста љубави и свака је битна

ГС
Foto: Image by StockSnap from Pixabay

Сваку врсту љубави треба његовати и одржавати. Ни једна није важнија од друге.

1. Ерос - сексуална љубав

Та се љубав манифестује кроз наклоност, додир и секс. Страствена је и интензивна те побуђује романтична осјећања и сексуалност. Она је непредвидљива те је уједно и једна од најтежих врста љубави коју треба одржавати. Страст може с временом да нестане и зато је увијек треба одржавати.

2. Породична љубав

Истина је да, ако желите да створите везу која траје, свог партнера треба да видите као дио своје породице. Овде је ријеч о оданости, сличности и повјерењу. То је најспорија врста љубави за изградњу, али кад се једном изгради, не може се лако прекинути.

3. Пхилиа - пријатељство

У модерном свијету пријатељство и романтична љубав често су повезани. Али за античке Грке, Филија се у ствари цијенила више од Ероса. У пријатељству је врло битна једнакост.

4. Агапе - Несебична или универзална љубав

Универзална љубав не значи вољети сваке секунде дана, без обзира на све. Она више значи вољети партнера без користи, односно вољети а да не тражите ништа заузврат. Ако у љубави постављате услове или очекујете резултат, онда ваша универзална љубав не постоји.

5. Манија - Опсједнутост

Опсједнутост може бити и од користи и од штете у свакој вези. На примјер, ако постанете љубоморни кад видите свог партнера како разговара с привлачном особом, то може бити добра ствар: подсјетиће вас на снажна осјећања која имате према тој другој особи и колико ћете далеко ићи како бисте заштитили вашу везу. Битно је да опсесивну љубав држите под контролом.

6. Прагма - Трајна љубав

Изградити трајну љубав значи показивати ​​партнеру љубав и наклоност, без обзира на све. Да ли бисте завољели свог партнера само ако изгледа на одређени начин, понаша се на одређени начин или ако ради ствари које сте тражили од њега? Ако је тако, морате промијенити свој став или наћи новог партнера.

7. Пхилаутиа - Љубав према себи

Многи воле себе и та љубав је потпуно одвојена од њиховог романтичног живота. Ако се не волите, како ћете вољети неког другог? Недостатак љубави према самом себи је оно што ствара проблеме у многим односима.

8. Лудус - Разиграна љубав

Ово је љубав младих и представља узбуђење и пружа осећај ужитка када сте заједно. Ово је моменат када се смејете заједно, када партнер чини да се смејете и испуњава вас на тај начин, када са партнером имате осећај као да се двоје деце играју, без правила и ограничења, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана