Шта је то емоционална прељуба, која се све чешће дешава

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира што емоционална прељуба не подразумева физички контакт и интимност, она као и “права” прељуба може озбиљно да утиче на вашу везу.

Психолози истичу да је емоционалну аферу теже утврдити, јер није пређена граница у физичком контакту, већ партнер тражи емоционалне потребе код неког другог. Емоционална превара не мора да садржи пољупце, грљење, вођење љубави, веч када је особа у браку или у озбиљној вези, а даје неком другом више времена, енергије и осећања него свом партнеру.

Овај вид прељубе, познат као "невјерство срца", углавном почиње безазлено, без било какве намјере долази до дружења, разговора, блискости, а када се појаве емоције и искре, повећава се ризик од класичне прељубе.

Психолог Кети Никерсон, тврди да 99 одсто емоционалних афера “почиње на исти начин” – када партнер почне са неким другим да дијели потешкоће и детаље из своје везе. То може бити колега, комшија, пријатељ, познаник…

"Разговори често почињу довољно невино, а ви само кажете да су ствари у вези сада тешке. Али онда, добијате све више подршке, осјећате да желите да пошаљете поруку тој особи све вријеме, осјећања почињу да се развијају", објашњава Никерсон.

Због чега људи о незадовољству у вези причају са другима, умјесто да разговарају са партнером?

Тражење повјерљивог лица ван ваше везе свакако је пут до емоционалне афере, али жеља да се повежете са неким другим је скоро увијек знак да вам нешто у тренутном односу недостаје, кажу стручњаци. Када прича са трећом особом о својој вези, партнер очекује одобравање, подршку разумевање и то добија, док у вези влада несклад.

Тада се могу појавити осјећања. Питање је да ли је партнер испричао и једну другу страну приче, јер је вјероватно да је трећој страни изнио само свој проблем и себе представио као некога ко је пожртвован у цијелом односу.

Терапеути препоручују да се о сваком проблему и незадовољству у односу отворено и искрено разговара са партнером. Једино тако можете да побољшате ваш однос и учините да се развија.

Стручњаци савјетују да уколико не можете да разговарате са партнером о неким осјећањима, размислите о томе да се обратите терапеуту или психологу за помоћ. Са друге стране, ако је незадовољство учестало и ваш партнер не жели да ради на вези упркос разговорима и вашим покушајима, можда је вријеме да размислите да ли вриједи остати у таквом односу, преноси Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана