Склопили брак упркос различитој вјери: “Љубав је наша најбоља религија” VIDEО

Дојче веле
Склопили брак упркос различитој вјери: “Љубав је наша најбоља религија” VIDEО

Спектакуларан снимак свадбе једне муслиманке и једног хришћанина из Либана постао је популаран на друштвеним мрежама. Али њих двоје су морали да се вјенчају на Кипру јер су мјешовити бракови и даље тешка тема.

Свадбена звона чији се звук мијеша са муслиманским пјесмама, млада која у сусрет младожењи иде по модној писти: Инстаграм-модел Серена Мамлук и бизнисмен Ентони Аур, син познатог модног дизајнера Елије Саба, режирали су своје вјенчање попут модне ревије. Светлосни ефекти, плесачице, публика са обије стране писте... Све у видео-снимку је перфектно.

Снимцима из више перспектива у петоминутном филму на интернету њих двоје су представили своју церемонију вјенчања у Либану.

Бомбастичан видео-снимак има велику друштвену тежину. Наиме, Серена је муслиманка, а Ентони је хришћанин. Тај “мјешовити” брак искаче из свакодневице у Либану. Зато су њих двоје славље организовали код куће, али грађански брак су склопили на Кипру. У њиховој домовини требало би да се вјенчају по вјерском праву, што они нису хтјели.

На друштвеним мрежама видео-снимак је наишао на велико одобравање. “Свиђа ми се што разбијају вјерске границе”, написала је једна корисница Јутјуба. “Коначно, сви смо ми људска бића”, гласио је други коментар.

“Научили смо да волимо једно друго и да се поштујемо као особе, без обзира на националну припадност, религију и окружење”, објашњава Серена Мамлук за Дојче веле. Наравно, како каже, брак је за њену породицу и пријатеље био изазов. Обоје су били свјесни да су дошли у сукоб са либанском стварношћу. “Али вјеровали смо себи од почетка и наша љубав је успјела да опстане.”

Раширен отпор према мјешовитим браковима

Још мјешовити бракови наилазе на проблеме у већем дијелу исламског свијета, каже Лоура Сфер, предсједница Либанске комисије за борбу против насиља над женама. То важи и за Либан.

Ограничења, како показују искуства, постоје и на хришћанској и на муслиманској страни. У случају ислама, то је често теолошки утемељено и сеже до предмодерне исламске ере, каже Муез Калфауи, професор исламског права на Универзитету у Тибингену. Према исламским правилима, муслимани смију да ступају у брак са припадницама других монотеистичких религија, док је муслиманкама то углавном забрањено.

За то, како појашњава Калфауи, постоје два разлога: у суштини се ислам у муслиманској традицији сматрао супериорним у односу на остале монотеистичке религије. Али како су истовремено жене сматране за потчињене мушкарцима, створио се неријешив хијерархијски сукоб.

Други разлог, наставља овај професор исламског права, лежи у чињеници да су жене у предмодерном исламу посматране као симбол плодности и напретка. “Ако се жене удају за неког припадника друге конфесије, онда се дјеца рађају у другом религијском и друштвеном окружењу. Оне се тада сматрају изгубљенима. Из тог разлога муслиманке не смију да се удају за мушкарца који није муслиман.”

Политичка димензија

Посљедице ове традиције, која се дијелом протеже и до данашњег времена, у јуну ове године доживио је други пар младенаца из Либана. Муслиман Абдалах Салам и хришћанка Мари-Жои Аби-Насиф су у браку, али он није званично признат.

“Вјерске институције су против склапања таквих бракова, јер они подривају базу њихове моћи”, рекао је Абдалах Салам на једној конференцији за штампу. “За мене лично, ради се о мом идентитету, али за њих је ту ријеч о моћи. Оне се плаше губитка људи који теже ка званичном свјетовном венчању.”

“Вјерске традиције до данас имају утицај на породице. У многим случајевима су родитељи и даље против тога да се њихове ћерке удају за неког мушкарца који није муслиман”, каже Лоура Сфер. “У строгим либанским заједницама муслиманке које желе да се удају за хришћанина ризикују да буду изложене менталном, физичком и економском насиљу.”

“У вријеме глобализације људи различитих религија желе да се разумију. Они се заљубљују једни у друге и желе да живе заједно”, каже професор Калфуи. Том феномену, сматра он, морали би да се прилагоде и теолози свих религија.

Серена Мамлук и Ентони Аур отишли ​​су и корак даље. Не само што су се вјенчали, већ су и намерно поставили умјетнички видео-снимак своје прославе на интернет. Њих двоје тренутно уживају на меденом месецу. Серена је још за DW рекла: “Љубав је наша најбоља религија.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана