Секс у "доба короне": Нов медени мјесец или пакао на земљи за партнере, али није њима најтеже...

ГС
Секс у "доба короне": Нов медени мјесец или пакао на земљи за партнере, али није њима најтеже...

У доба пандемије нужна је дистанца. То је лоше за сексуалне контакте. Најтеже је самцима. А за парове би рад од куће, који сада многи практикују, могао да значи и нови медени мјесец, али и пакао на Земљи.

Коронавирус тренутно мијења све, па и сексуалне односе. То се видјело средином марта у Берлину: улаз клуба Инсомнија, берлинског састајалишта свингера, фетишиста и хедониста из цијелог свијета, није надзирао чувар. А није било ни дугачког реда у којем чекају сексуални слободоумници.

Умјесто тога на вратима је било обавјештење да је Берлински сенат наредио затварање клуба. На интернет-презентацији тим Инсомнија-тим и неки "Доминик" оптимистично поручују: "Останите здрави, штитите се, а ја се надам да ћемо за пет недјеља опет заједно да се проводимо."

Лоша времена за самце

И док су клубови већ били затворени, ресторани су средином марта још радили. Испред једног локала сједи неколико младих људи на прољећном сунцу. Једна жена кроз смех довикује: "И баш сад у прољеће је дошла корона. То је лоше за нас самце."

Неколико дана касније затворени су и ресторани, плесне школе, барови - сва мјеста на којима особе без партнера могу да ступе у контакт или на којима се траже партнери за сексуалну авантуру. Писац и психотерапеут Волфганг Кригер каже "Самци су генерално у лошијој позицији, чак и без короне. Удата 60-годишња жена има знатно богатији сексуални живот од 30-годишњег самца. И квалитет полног односа је лошији код самаца".

Како би то промијенили, милиони жена и мушкараца траже одговарајућег преко специјализованих интернет-портала. Хоће ли и они осјетити посљедице страха од вируса? То питање постављено је Јани Богац из интернет-сервиса за налажење партнера Паршип. На том порталу наводно се сваких 11 минута неко заљуби – тако бар тврди Паршип у својој реклами. Јана Богац каже да још нису примијетили посљедице корона-кризе и чак сматра да тренутна ситуација погодује оваквим сервисима.

"Сви грађани Немачке су сада позвани да на минимум смање своје друштвене контакте. Наравно, то ограничава могућности за контакте", каже Јана Богац. Она објашњава да људи у ово кризно доба могу да наставе да контактирају преко интернета и да тако упознају нове могуће партнере. Питање је само да ли људи могу да се задовоље дописивањем које траје мјесецима, или ће се упустити у ризик због заразе.

Има још оних који профитирају у овој ситуацији. Расте потражња за порно-филмовима и сексуалним помагалима. Одговарајуће продавнице преоријентисале су се на продају преко Интернета. Они сналажљивији чак нуде брзу доставу таксијем.

Парови су у предности

За парове је ситуација једноставнија. Ова блокада, па и рад од куће, могу чак да оживе партнерство. Јер тренутно баш не може много тога да се ради у слободно вријеме. Теретане, биоскопи, позоришта – све је затворено. И фудбал је прича из неког другог, прошлог времена.

Али, све то може брзо да се промијени. Као код Ролфа. Он већ годинама због посла током радне недеље живи одвојено од супруге. На почетку му се свидео рад од куће: као добродошла прилика да заједно живе, и то не само викендом. Али, након недељу дана, обоје су се нашли на ивици нервног слома. Заједничке акције као што је прање прозора завршавале су се скоро разводом. Ролф је после тога опет почео да радити у другом граду.

 

"Присилна блискост је као присилни брак. Ту секс не причињава задовољство", каже Ролф.

То не изненађује психотерапеута Кригера. "Поремећено је правило дистанцирања", каже и додаје да је у том случају партнер превише присутан. "Еротска привлачност настаје смјењивањем близине и дистанце."

Међутим, он сматра да би парови који владају том игром блискости и дистанце могли да доживе лепо време: "У доба невоље и страха расте сексуална потреба. Сексуалност је најбоља могућност за потискивање страха."

"Експлозија" за девет месеци?

Али ако код многих сексуални живот доживи полет, то би могло да има видљиве посљедице. Волофганг Кригер је убеђен: "Родиће се више дјеце."

То научно и статистички не може да се докаже. Та теза се увек изнова појављује усред дужих прекида снабдевања струјом и великих временских непогода. А заправо никада није била доказана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана