Рани знаци прекида: Како одабир ријечи може наговијестити крај везе

ГС
Foto: Илустрација

Истраживање Универзитета у Тексасу открило је да, неколико мјесеци прије прекида, ријечи које ваш партнер користи у свакодневним разговорима могу наговијестити њихове намјере да прекину љубавну везу.

Према новом истраживању које су објавили психолози са Универзитета у Тексасу у Зборнику радова Националне академије наука, суптилни изрази којима се ваш партнер служи могу наговијестити његове намјере о раскиду,преноси портал Кликс.

Како би сазнали како језик може предвидјети раскид прије него што се то догоди, тим истраживача прегледао је више од милион објава од 6.800 корисника Редита који су о својим прекидима писали на Бреакупс форуму ове web странице.

Анализирајући објаве тих корисника прије и након прекида, истраживачи су открили да се језик који се користи на web. страници почео мијењати три мјесеца прије раскида корисника Редита, често прије него што су знали да је крај њихове везе у оптицају. Та промјена је обично трајала и до шест мјесеци након раскида.

Ове језичке промјене су прилично су суптилне: једна од главних промјена коју су истраживачи открили било је повећање употребе замјеница "ја" и "ми".

"Ово су знакови да неко носи велико когнитивно оптерећење", објаснила је Сарах Серај, водећа ауторица истраживања те додала: "Они размишљају или раде на нечему и постају све више фокусирани на себе."

Оно што ово истраживање открива, међутим, један је од многих разлога зашто језик често може бити кључ за разумијевање онога што људи мисле, преноси магазин Стyлист .

Друге језичке промјене које је идентифицирало истраживање укључивале су пад формалности (што показује смањење аналитичког мишљења) и пораст ријечи повезаних с 'когнитивном обрадом'. Ово су ријечи које користимо када покушавамо нешто смислити, попут "желим", "хтио бих" и "претпостављам".

Можда је најзанимљивије да су истраживачи утврдили да су ове језичке промјене адекватне и за особу која прекида везу, али и за ону остављену особу, што значи да, чак и ако нисте свјесни да крај везе долази, она ипак може утицати на вас.

Иако се ово истраживање можда неће фокусирати на најважније теме, занимљиво је видјети колики утјецај раскид може имати на вас - не само емоционално, већ и у начину на који приступате свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана