Пет разлога зашто људи остају у токсичним везама

Г.С.
Foto: Агенције

Многи људи остају у нездравим везама, а да бисмо препознали знакове таквог односа, требамо дубоко "заронити" у психологију која стоји иза разлога због којих људи остају у токсичним и нездравим везама,преноси портал Кликс.

Према ријечима психотерапеуткиње Гинние Лове Тхомпсон, свака веза има одређени ниво токсичности. Иако је нормално имати успоне и падеове у вези, корисно је знати када је вријеме за одлазак. Међутим, овакве ствари је често лакше рећи него учинити.

1. Бојите се самоће

Према истраживању, страх од самоће људе може натјерати да остану у деструктивним везама из једноставног разлога - јер је "боље" имати несавршеног партнера него бити самац. Друштво понекад може натјерати људе да мисле да је бити сам негативна ствар, али у стварности у томе нема ништа лоше.

2. Имате ниско самопоштовање

Истраживања такођер сугерирају да људи који имају ниско самопоштовање имају тенденцију остајати у нездравим везама. Након што су толико дуго доживљавали злостављање и токсично понашање, људи могу лако пасти у замку вјерујући да су криви за токсично понашање свог партнера. Ниско самопоштовање такођер може натјерати људе да преиспитају властиту вриједност и оно што доносе у везу.

3. Осјећај одговорности за свог партнера и његове поступке

Након неугодне ситуације или сукоба злостављач ће то понекад окренути и натјерати свог партнера да се осјећа кривим. Ово се понашање често развија постепено, што отежава особи да схвати да се то догађа. Осјећај тјескобе, збуњености и немогућности да вјерујете себи и својим поступцима, све су то одређени сигнали.

4. Вјерујете да би се ствари могле промијенити

Многи људи који су у нездравим везама понекад остану јер воле свог партнера и вјерују да ће се ствари једног дана поправити или да се веза може поправити. Они такођер могу претпоставити да је нездраво понашање њиховог партнера резултат тешких околности или да могу некако промијенити однос тако што ће и сами бити бољи партнер. Међутим, у стварности се понашање временом често само погоршава, а људи једноставно постају све више оштећени.

5. Бојите се одбијања

Један од разлога је и одбијање те многи остају у нездравој вези јер се боје да ће их у будућности одбити па се вежу за свог тренутног партнера. Људи који се боје одбијања тешко се могу изразити, изразити своје мисли и заузети се за себ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана