Ово је 11 знакова “љубавне дроге”

Агенције
Ово је 11 знакова “љубавне дроге”

Осјећај заљубљености је за свакога другачији. Неки се заљубљују чешће, па добро познају тај осјећај, док други можда нису толико сигурни да ли је у питању љубав или само дубока заљубљеност.

Срећом, наше тијело то зна и шаље нам фине сигнале да према партнеру осјећамо “нешто више”. Научници су издвојили 11 таквих сигнала, преноси Индепендент.

Зурите

Ако вас је партнер ухватио да сте се загледали у њега, то може да буде знак да сте се заљубили “до ушију”. Научници напомињу да контакт очима значи да се заљубљујете у партнера.

Студије су такође откриле да парови који се често гледају у очи наводе да осјећају снажнију романтичну везу од оних који то не чине.

Као да сте на дрогама

Потпуно је нормално да се не осјећате као да сте баш своји када се заљубљујете, наводе научници. Истраживање Института Кинси показала су да је мозак особе која се заљубљује изгледа исто као мозак особе на кокаину. То можете да захвалите допамину, који се ослобађа у оба ова случаја.

Ово је добро објашњење зашто људи у новим односима могу да дјелују апсолутно погубљено.

Љубавна дрога

Ако волите некога, можда ћете се осјећати као да не можете да престанете да мислите о њему. То је зато што ваш мозак ослобађа фенилетиламин, звани “љубавна дрога” када се заљубите. Овај хормон ствара код вас осјећај заљубљености.

Можда вам је овај осјећај познат, јер се фенилетиламин такође налази у чоколади. Сад вам је можда јасно зашто не можете да се зауставите послије једне коцкице чоколаде.

Желите да партнер буде срећан

Иако је љубав једнакост партнера, вама се чини да је партнерова срећа много важнија. Такозвана “саосјећајна љубав” може бити један од највећих знакова здраве везе, наводи истраживање.

Стрес

Иако је љубав често повезана са топлим и нежним осјећањима, она такође може бити велики извор стреса. Заљубљеност често изазива то да ваш мозак ослободи хормон стреса кортизол, што вас може навести да осјетите “топлину”. Дакле, ако сте приметили да је ваше стрпљење на ивици, како наводе научници, можда сте се заљубили.

Бол

Заљубљивање може да буде болно, али и по истраживањима научника, може да смањи осјећај бола. Наиме, научници тврде да се осјећај боли смањује за чак 40 одсто када сте заљубљени. Ако намјеравате да се тетовирате понесите партнерову фотографију, вјероватно ће мање да вас боли.

Нове ствари

Сви желе да импресионирају новог партнера на почетку везе, али ако ухватите себе да стално пробате нове ствари у којима ваш партнер ужива, можда вас је упогодила Аморова стријела.

Срце

Срце може да вам “прескочи” када размишљате о вољеној особи, а истраживање показује да ваша срца могу да куцају у истом ритму.

Ништа вам не смета

Ако сте чистунац и грозите се прљавих руку и можете да пољубите партнера пошто сте га видјели како чачка нос, како кажу научници, то је знак да сте се заљубили.

Заправо, студија Универзитета у Гронингену у Холандији показала је да осјећаји сексуалног узбуђења могу да надјачају осјећаје да вам је нешто одвратно.

Знојење

Ако осјећате мучнину и често се знојите, или вам нешто није у реду са стомаком, или се заљубљујете, наводе научници. Наиме, истраживања су показала да осјећај заљубљености може да учини да се осјећате као да сте болесни и да чак имате физичке симптоме сличне анксиозности или стресу, попут зноја.

Лудости

Ако сте се заиста потрудили да упознате новог партнера, сигурно сте увидјели све његове предности и мане, а ту и тамо сте схватили да зна да буде и помало “луцкаст”. Научници кажу и да ако сте прихватили све то и чак вам се свиђају ти његови “чудни моменти”, значи да сте заљубљени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана