Овако се води љубав у складу са Божјим заповијестима

Агенције
Овако се води љубав у складу са Божјим заповијестима

Мисионарски положај није једини који би требало да упражњавају узорни вјерници. Напротив, мјеста у рају има и за оне који воле тзв. доги или било коју другу секс позу, пише у књизи “Секс какав нисте познавали (за супружнике који љубе Бога)”.

Књига, коју је прије десетак година написао пољски католички свештеник, фрањевац Ксањерџ Кнотз, представља својеврсни приручник за секс без гријеха и гриже савијести.

Жудња или пожуда

“Многи мисле да Католичка црква својим правилима и строгим начелима одузима од спонтаности и романтичности секса. То је јако далеко од истине. Ова књига поручује да се радост секса не налази у тзв. ослобођењу од моралних принципа, него у послушности заповијестима Бога Створитеља које је упутио нашим прародитељима: ‘Плодите се и множите’, тј. у живљењу по Божјим и црквеним заповијестима на овому подручју”, пише у предговору ове књиге.

Књига “Секс какав нисте познавали” почиње са неколико општих поглавља, која се, између осталог, баве тезом да тијело није само природна, него и духовна појава, па праве разлику између жудње и пожуде. Секс, каже Кнотз, не мора да буде лишен “радости, еротских игрица, маштарија и супружницима атрактивних поза. Не мора да буде озбиљан као црквене пјесме”. У својим савјетима брачним паровима предлаже да пазе на атмосферу у којој крећу у љубавне подухвате. “Ваља се тада побринути за одговарајући веш, уља за тијело, мирисе... Брачни чин тада може да буде посебно славље. Почетак слављења брачног сусрета подразумијева знакове њежности, пољупце, масирање, еротско миловање”, објашњава Кнотз.

Како да се додирујете

Прави разлику између онога што назива “допуштеним и недопуштеним миловањима”. “Када се супружници упуштају у миловање са жељом остварења потпуног полног чина, онда је свако понашање (врста мажења, сексуални положаји), којем је циљ побуђивање, допуштено и свиђа се Богу. За вријеме полног односа супружници могу једно другоме исказивати љубав на сваки начин и не морају се стидјети ни сустезати од било каквог мажења и побуђивања супружника”, каже Кнотз, упоређујући одабир позе за секс са преференцијама у кухињи: неко воли италијанску, неко кинеску, али једино важно је да су сви срећни, пише Јутарњи.

Задатак узорних католика у браку је да се побрину да што чешће практикују полни чин. Предигра је пожељна, а нисте погрешили ако у њу убаците и нешто оралног секса, што је, чини се, честа дилема коју имају брачни парови који желе да живе по правилима Цркве. Стимулисање спољних полних органа уснама или језиком, као елемент предигре, морално је допуштено и у таквом понашању не треба тражити гријех”, каже Кнотз.

Посебно поглавље посветио је и оргазму. “Оргазам није све”, каже, па умјесто оргазма као најважнији тренутак истиче “тренутак продирања у жену”, који представља сједињење. Постизање оргазма, каже, није норма која оцијењује каквоћу комуникације међу особама, а по њему је такво “размишљање посебно важно за жене, код којих доживљај оргазма зависи од бројних чињеница: доби (бројне младе жене непотребно се брину због његовог изостанка не знајући да жена достиже полну зрелост касније од мушкарца), тренутном здравственом стању, проблемима на послу или у кући, односу са мужем... Не смије се заборавити како неке жене за вријеме полног односа не доживљавају посебан ужитак, али су ипак срећне и из интимности добијају пуно радости, осјећај сигурности, љубави”.

Овај фрањевац на више мјеста заузима средњовековне савјете и приказује секс као нешто на шта жену треба наговарати. Каже да код мушкарца избацивање сјемена “прати ‘аутоматско’ задовољство”, док, сматра, “код жене прихватање полног чина и ризика могућег зачећа у бројним случајевима није ‘аутоматски’ природно награђено снажним осјећајем задовољства. Жена се често на љубавни чин одлучује више из љубави према мужу, него због личне потребе. Зато је јако важно да мушкарац за вријеме полног чина настоји да награди женину оданост, труд и ризик”.

Гдје је граница?

Коришћењем кондома “прекорачујемо границе људског тијела. “Супружници се одлучују да подигну вјештачку баријеру између себе”. Осим тога, кажу да се “у сперми налазе хормони који стабилизују женску психу, који дјелују антидепресивно, имају утицај на осјећај среће, на буђење енергије и оптимизма жене”, па кондом по тој логици вишеструко штети. Контрацепцијска пилула, коју називају пилулом смрти, још је веће зло јер “може значајно да наруши здравље жене”. Не толерише се ни спирала.

На пирамиди гријеха високо се котира и такозвано прекорачивање граница. “Граница је прекорачена на штету везе када супружници почињу да користе разноврсне симулаторе: прстење које продужује ерекцију, вагиналне куглице, хемијска средства која појачавају жељу и слично. Оне имају за циљ да вјештачки изазову и појачају задовољство. Анални секс такође се не сматра нормалним полним чином, не учвршћује везу, а штети и здрављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана