Овако нарушавате везу са партнером а да тога нисте ни свијесни

novosti.rs
Овако нарушавате везу са партнером а да тога нисте ни свијесни

Многи потцјењују утицај анксиозности изазване послом, а показало се да само очекивање да стално будемо доступни повећава стрес и то не само код запосленог, већ и код његовог партнера и дјеце.

Ако носите посао кући, не само да ризикујете да будете напетији, него и угрожавате везу и однос са укућанима, показује студија Вирџинија техничког универзитета. Можда мислите да то што ћете провјерити мејл или потрошити два минута да на неки хитни допис одговорите нема никаквог утицаја на везу, али грешите.

Испитаници су потцијењивали утицај анксиозности изазване послом, а показало се да само очекивање да стално будемо доступни повећава стрес и то не само код запосленог, већ и код његовог партнера и дјеце.

Оно што је почело као привилегија за запослене тако се претворило у сушту супротност. Флексибилни рад требало је да донесе већу аутономију, слободу запосленог, а урадио супротно, натоварио му на врат више обавеза и угрозио му здравље.

Чак и кад то послодавац не тражи изричито од радника, њему је некад тешко да се уздржи од одговарања на мејл који посматра као хитан. Зато психолози савјетују послодавцима да ријеше проблем, тако што ће на примјер на мејл послат након радног времена увести аутоматски одговор да је запослени ван канцеларије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана