Недостатак жеље за сексом може довести од преурањене смрти

GS
Foto: Ilustracija

Ново истраживање изведено међу мушкарцима који живе у Јапану открило је да недостатак сексуалног интересирања може бити повезан с ризицима који доводе до ране смрти...

Проблем са здрављем

Тачна веза између смртности и либида за сада још није потпуно јасна. Истраживачи спекулирају да је сексуални нагон јасан знак проблема са здрављем који се крију у организму. Истраживање је укључило 8.558 мушкараца и 12.411 жену старости 40 и више година, који су једном годишње током шест година учествовали у здравственим прегледима у јапанској Јамагата префектури.

Истраживачи са Јамагата универзитета закључили су нивое сексуалног интересирања код испитаника, иницијално базиране на упитним тестовима, након којих су проведена далеко дубља истраживања годинама касније. Од оригиналних 20.969 учесника експеримента, 503 је преминуло од када је он покренут.

Алкохол и пушење

Истраживачи су закључили да су мушкарци који су пријавили недостатак сексуалног интересирања подложнији ризицима за развијање канцера и смртног исхода од бројних других узрока. Веома је битно нагласити да је повезаност између ових ствари одржана чак и након узимања у обзир фактора као што су године, едукација, материјални статус, пушење, алкохол, тјелесна маса, фреквентност смјеха, психолошки стрес, хипертензија и дијабетес.

Пошто је овдје ријеч о чисто посматрачкој форми истраживања, не постоји начин да се закључи шта је изазивач, уколико је то било шта, а шта посљедица. Најинтересантније је то што научници нису пронашли значајне везе између нижег либида и смртности код жена, у поређењу са мушкарцима. Важно је такође напоменути и то да су жене најчешће те које чешће од мушкараца пријављују недостатак сексуалног интересирања. Шеснаест посто женских учесника у студији пријавило је низак либидо, што је у двоструко више у поређењу са процентом мушкараца који су пријавили незаинтересираност.

Психолошки фактори

Научници сугерирају да је недостатак сексуалног интересирања међу мушкарцима највјероватније повезан са нездравим животним навикама. Штавише, уколико узмемо у обзир да је заинтересираност за секс повезана са позитивним психолошким факторима, како су научници закључили, недостатак исте може довести до бројних упалних, неуроендокриних и имуних одговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана