Не покушавајте промијенити вашег партнера: Четири начина како да ојачате везу

klix.ba
Не покушавајте промијенити вашег партнера: Четири начина како да ојачате везу

И након дуге везе или брака, стално откривање шта је вашем партнеру потребно да се осјећа вољено кључ је успјешне љубави. Немојте ништа узимати здраво за готово, комуницирајте јасно, кажите му нешто лијепо сваки дан, само су неки од савјета стручњака за везе.

Сара Калвер, терапеут за љубавне односе из Лондона каже како захвалност увијек може бити од користи приликом тежих разговора.

Будите захвални свакодневно

"Лако се фокусирати на оно што вам недостаје те стога позивам људе да свакодневно размисле о томе шта цијене код друге особе. Сваки дан пронађите једну ствар и захвалите им се. То би могло бити било шта од онога што раде или начин како се опходе према нечему. Подсјећање на ствари које цијените помажу вашем партнеру да се осјећа вриједно", каже Калвер.

Како додаје, када ваш партнер боље схвати шта цијените код њега или ње, вјероватно ће почети више радити такве ствари.

Поштујте индивидуалност партнера

Терапеут за односе Ди Холмс наглашава како је поред вас особа коју сте ви изабрали онаквом каква она јесте.

"Сви радимо ствари које иритирају наше партнере. Питање је да ли их стално требамо подсјећати на то или прихватити оно што раде. Поштујте и славите индивидуалност једних и других. Иако вријеме нема цијену, морате дозволити некоме да ради ствари онако како жели. На крају, ако их спријечите да слиједе њихове интересе и раде све оне ствари које их чине онаквим какви јесу, то више неће бити особе које сте изабрали", упозорава Холмс.

Избјегавајте претпоставке

"Може бити прилично лако не говорити ствари које су очигледне јер претпостављате да их друга особа већ зна. Међутим, може бити и погрешно претпостављати да све знате", каже Холмс.

Ако ваш партнер каже да не жели изаћи на вечеру, каже Холмес, можда ћете се осјећати преваренима без да помислите да њега или њу нешто мучи.

"Покушајте више слушати вашег партнера. Потрудите се да будете потпуно присутни и заиста увидите шта се дешава код те особе, а не само да чујете ријечи које изговара", сугерише терапеуткиња Калвер.

Потакните своје комуникацијске вјештине

Ово почиње тако што ћете прије свега износити властите осјећаје.

Цалверт подсјећа да добра комуникација подстиче емоционалну блискост, што може довести до већег осјећаја испуњености, разумијевања, повјерења и сигурности. Она предлаже да више пазите на језик и тон којим се обраћате партнеру.

"Често људи свом партнеру говоре ствари које звуче јако оштро, и то на начин на који се не бисте обраћали било коме другом. Када реагују дефанзивно, често ни не кажу шта стварно желе рећи. Предлажем да се запитате: 'Да сте слушали овај разговор, како бисте се осјећали?'", савјетује Калвер.

Откријте због чега се ваш партнер осјећа вољеним

"Неки се осјећају вољено кроз поступке свог партнера, било то доношења шољице чаја у кревет или нешто друго", каже Калвер.

С друге стране, некоме су потребне ријечи како би се осјећали вољено. За друге је значајнији физички контакт - интимност, секс, држање за руке. За некога и материјалне ствари, попут поклона, имају велики значај.

"Ако ваш партнер мисли да је заиста важно држање за руке у јавности, а ви им само кажете да их волите, не дајући им никакав физички контакт, тада се неће осјећати баш тако вољено", закључила је Калвер.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана