Људи који шаљу овакве поруке имају веће шансе да буду у успјешној вези

index.hr
Људи који шаљу овакве поруке имају веће шансе да буду у успјешној вези

Емотикони или “смајлији” преузели су важну улогу у данашњем понашању на друштвеним мрежама.

Они могу да се користе као начин исказивања осјећања према другој особи током разговора, а према недавним истраживањима, они који у већој мјери користе емотиконе приликом дописивања имају веће шансе за успјешнију везу и бољи исход првог састанка.

Док су претходне генерације увијек лично упознавале своје изабранике, модерни свијет диктира нова правила. Комуникација путем друштвених мрежа поставила је нови тренд стварајући нову етику разговора, као и нове аспекте људске психологије, које истраживачи пажљиво проучавају. Двије недавне студије које су спровели Аманда Н. Геселман, Вивијан П. Та и Џастин Р. Гарција истражиле су утицај коришћења емотикона у међуљудским односима, а дошле су до неколико занимљивих закључака.

Прва студија испитала је може ли употреба смајлића помоћи у успостављању веза с потенцијалним партнерима, повећава ли шансе за дејт лицем у лице те утиче ли на “срећан завршетак” дејта. У истраживању је учествовало 5.327 слободних Американаца старости од 18 до 94 године. Учесницима је постављено низ питања која се односе на то колико често користе емотиконе и колико су првих дејтова имали током године. Резултати су показали да су они који често користе емотиконе током дописивања имали више првих дејтова, као и успјешне интимне односе. Уз то, откривено је да готово 30 посто соло играча користи емотиконе, а најчешћи разлози су самоизражавање, трендови и јасније истакнуто расположење.

Друго истраживање послужило је као продужено истраживање првог и требало је да открије како коришћење емотикона утиче на напредак првих дејтова, односно јесу ли услиједили слиједећи састанци.

У експерименту је учествовало 275 соло Американаца старости од 18 до 71 године, пише index.hr. Учесници су испитивани о броју првих и осталих дејтова с истом особом током протекле године, јесу ли користили емотиконе прије и након првог састанка, као и о детаљима њиховог сексуалног понашања у истој години.

Резултати су показали да су учесници прилично активно користили емотиконе те су навели већи број других и трећих састанака са својим симпатијама, што је показало велику корелацију између употребе смајлића и успјешне романсе. Емотикони су им помогли да изграде и ојачају везе с потенцијалним партнерима и развију сексуалну активност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана