Колико секса је довољно?

Г.С. Фото: илустрација
Колико секса је довољно?

Поређење с другима може учинити да се осјећате лоше, али некад је једноставно немогуће одољети радозналости. Једно од питања која су неизоставна када је ријеч о партнерским везама тиче се учесталости сексуалних односа.

Већина се бар једном запитала да ли претјерује са сексуалним активностима или их, напротив, практикује рјеђе од других. Колико често би требало да имате секс нико не може са сигурношћу потврдити - зато што ту тачан или нетачан одговор једноставно не постоји. Наиме, када је секс у питању, не постоји идеалан број односа током недјеље, мјесеца или године.

Једна студија је показала да су парови који имају секс једном недјељно боље расположени и осјећају се сретно. Међутим, учесталост већа од те не доприноси квалитету везе ни на који начин. Али уколико пак желите чешће сексуалне односе, о томе треба да попричате с партнером. Што сте отворенији, лакше ћете комуницирати и подијелити своје жеље и фантазије. Ваш циљ, наравно, не треба да буде јурење некаквог резултата, већ уживање у свему ономе што интимни односи подразумијевају.

Секс је у свакој партнерској вези веома важан, али постоје и парови међу којима не постоји изражена сексуална жеља, а ипак имају складну и успјешну везу. Стручњаци се слажу с тим да је неким људима једноставно довољно мање секса, што је такође потпуно нормално и не треба да буде извор фрустрације. Јер – то што неко нема потребу да свакодневно изводи вратоломије у кревету, не значи да је несретан.

Колико често треба да имате секс?

Парови који су задовољни квалитетом и количином секса у својој вези, осјеćају већу међусобну повезаност и задовољнији су својом везом у цјелини. Сексолози то објашњавају чињеницом да секс ослобађа напетост и помаже у превазилажењу стреса, а позитивно утиче и на сва међусобна неслагања.

Учесталост секса у великој мјери зависи од година, а у највећем броју случајева с временом опада. Истраживања која се заснивају на тврдњама учесника нису у потпуности релевантна, јер многи на овом пољу настоје да се представе у бољем свјетлу, па не дају искрене одговоре. Према неким подацима, у узрасту 18 до 29 година, секс се најчешће практикује три пута недјељно, да би се до 45. године просјечан број односа смањио на једном недјељно. Ако одступате од ове статистике, не значи да је ваш сексуални живот проблематичан.

Уколико вам одговара ритам од четири или пет односа недјељно – то, такође, није ништа лоше. А подједнако је нормално имати односе и само неколико пута годишње.

До проблема може доћи једино кад се по питању учесталости односа не слажете с партнером. На примјер, вама може одговарати секс једном недјељно, док би он желио да га имате знатно чешће. У том случају, разговарајте о свему и покушајте да нађете рјешење које ће бити прихватљиво за обоје. Објасните шта је то што у вама буди жељу и покушајте да заједничким снагама створите идеалне околности у којима ћете се узбудити. За неке, то је романтична музика, а за друге комедија уз коју ће се опустити. Уколико своје сексуалне апетите не успијете да усагласите, не устручавајте се да потражите и помоћ стручњака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана