Колико често је довољно за задовољство?

Глас Српске
Колико често је довољно за задовољство?

Без обзира колико сте задовољни сексуалним животом, увијек је занимљиво знати како је то код других.

Да ли ваши пријатељи имају секс више и чешће? Да ли експериментишу? Тешко је одредити шта је нормално за интимни живот, јер је концепт овога другачији за све. Ово је нешто о чему треба размишљати када је ријеч о редовном сексу у дугим односима.

Зашто постоје паузе?

Мала дјеца, напоран посао, стрес, проблеми са здрављем и спавањем, узимање одређених лиекова – све ово може утицати на либидо. Али то не значи да се морате предати - и на крају, уопште, престати са сексуалним односима. За дуге односе, редован секс је користан, и то је доказано. Приближавате се, осјећате љубав, пружате једно другом задовољство.

Поред тога, секс је добар за здравље. Смањује стрес, побољшава сан, пружа могућност да разговарате о вашим жељама и фантазијама.

Колико често треба имати интимне односе?

Такво правило не постоји. Све зависи од потреба и либида оба партнера, од способности да толеришу и преговарају. У многим случајевима, квалитет је важнији, а не квантитет. Сваки пар има своју верзију здравог сексуалног живота, а само ви можете сами одлучити шта ћете радити у вашем случају. Статистички подаци показују да парови старости 26-55 година имају секс у просјеку једном недјељно. Занимљиво је да они који то раде често нису показали већи степен среће у истраживању.

Али статистика такође није универзално правило. Ако добро комуницирате и слажете се колико ћете често провести вријеме у кревету, онда је све добро. Осим тога, секс није само вагинална пенетрација, већ су важни сви интимни тренуци, укључујући додир и пољупце.

Када почети да бринете да секс није довољан?

Ако сте ви или ваш партнер престали да желите секс или бринете о њему, онда се нешто промјенило у вези. Нарочито ако су мали додири нестали и не сјећате се када сте посљедњи пут пољубили. За почетак, вреди разговарати. Ако разговор није од помоћи - можете ићи на терапију да бисте разумјели шта треба радити. Због тога нема смисла питати друге - све је индивидуално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана