Које технике флертовања су најуспјешније: Научници нашли одговор

Г.С.
Које технике флертовања су најуспјешније: Научници нашли одговор

Док неки људи успијевају у флертовању, други немају баш завидне резултате, али научници сада тврде да су научили тајну успјешног флертовања.

Истраживање тима научника из Норвешке показало је да жене желе мушкарце који су великодушни и посвећени, док је хумор најјаче оружје за флерт – за све.

Мушкарци очигледно више воле жену која изгледа као сексуално доступна и ону која се смије њиховим шалама.

„Шта је најефикасније – зависи од пола и од тога да ли је сврха флертовања дугорочна или краткорочна веза“, рекао је Лејф Едвард Отесен Кенер, професор на Одсеку за психологију Норвешког универзитета за науку и технологију.

Професор Кенер припада истраживачкој групи која је проучавала флерт у Норвешкој и САД и оно за шта људи вјерују да је ефикасна тактика – за кога и у ком контексту.

Истраживачка група окупља научнике са Норвешког универзитета, са Универзитета Бакнел у Пенсилванији и са државног универзитета Њујорка у Освегу.

Флерт - привлачење пажње партнера

„Флерт укључује различите сигнале које људи шаљу једни другима. То се ради да би се привукли потенцијални партнери. И мушкарци и жене флертују да би привукли пажњу жељеног партнера, а можда и да би тиме постигли сексуални или романтични резултат“, рекао је професор Кенер.

Коаутор студије настале из новог истраживања Џоел Ваде, професор психологије на Универзитету Бакнел, додао је да „флерт може бити вербални и невербални".

Према студији, жене које само желе краткотрајну везу од флерта морају то јасно сигнализирати потенцијалном партнеру а пријатељски контакт попут грљења или пољупца у образ не функционише у том контексту.

„Људи сматрају да су сигнали да сте сексуално доступни најефикаснији за жене које траже краткорочну везу“, рекао је професор Кенер.

 

Међутим, потпуно другачија тактика функционише у другом контексту спаривања. Студија показује да „знакови великодушности и спремности да се посвете најбоље функционишу за мушкарце који траже дугорочну везу“, рекао је професор Монс Бендиксен, други коаутор.

Мушкарци који желе да задрже партнера дуже вријеме, можда доживотно, не би требало да изгледају шкрти, невеликодушни, или као неко ко више воли да често мијења партнерку, кажу истраживачи.

Хумор најмоћније оружје флерта

Али најмоћније оружје у арсеналу флертовања је хумор, за који се каже да скоро увијек дјелује у одређеној мјери - за све.

„Људи мисле да је хумор, или способност да насмије другу особу, најефикаснији за мушкарце који траже дуготрајну везу. То је најмање ефикасно за жене које траже везу за једну ноћ - али смијање или кикот на шале друге особе је ефикасна тактика флертовања за оба пола“, рекао је професор Кенер.

 

Професорка Ребека Бурч, коауторка студије из Освега, САД, наводи да није само дјелотворно бити смијешан.

„За жене је веома важно и да покажете свом потенцијалном партнеру да мислите да је смијешан“, додала је она.

Истраживачи су сугерисали да је хумор нешто што би свако требало да стави у свој „комплет алата за флертовање“- али можда не би требало да се увијек почне са њим.

„Осмијех и контакт очима су важни. Онда можете да изградите своје вјештине флертовања из те базе, користећи напредније тактике“, рекао је професор Кенер.

Флертовање у великој мјери универзално

Научници су открили да је начин флертовања углавном исти у САД и Норвешкој.

Флерт је културолошки зависан само у мањој мјери, као што су говор тијела људи, почетни контакт и степен великодушности, рекли су.

То указује да је ефективно флертовање у великој мјери универзално, што није изненађујуће јер су мотивације за проналажење партнера дјелимично биолошке, рекао је професор.

 

Међутим, ово такође показује да људи „фино подешавају“ своје технике флертовања у зависности од тога шта је наглашено у њиховој култури, што је паметна, флексибилна стратегија, додао је професор Бурч.

Истраживачи су за потребе студије анкетирали скоро хиљаду студената у Норвешкој и САД.

Учесници су оценили колико је ефикасно 40 различитих врста флертовања за дугорочну или краткорочну везу и да ли је учесник флерта био мушкарац или жена. Учесници су иначе били насумично распоређени за одговарање на четири верзије упитника.

Истраживачи су узели у обзир екстровертност учесника, године, религиозност, колико је особа била вољна да има везу и како гледа на „вредност партнера".

„Индивидуалне разлике у годинама, религиозности, екстровертности, личној привлачности и склоностима за краткорочне сексуалне односе имале су мали или никакав утицај на то колико су испитаници ефикасним сматрали различите тактике флертовања“, рекао је професор Бендиксен.

 

Стога се може чинити да је наша личност мање релевантна у томе како доносимо пресуде о флертовању код других, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана