Које реченице никада не бисте смјели да чујете од партнера?

ГС
Foto: Илустрација

Свађе и чарке су нормалне у свакој љубавној вези, међутим, постоје неке реченице које никада не бисте смјели да кажете, али ни да чујете од вољене особе.

Ти си луда!

Ово је примјер презира, који стручњаци за односе на Готман институту, називају једним од четири показатеља да се вашој вези ближи крај. Другим ријечима, то је гарантовани разарач односа.

Овај вид негативне комуникације описује карактер друге особе, а не тренутно понашање и користи се као средство за преузимање "позиције моралне супериорности". То је такође, примјер блокирања или преусмјеравања, кључни знак гаслајтинга (психичке манипулације) у вези.

Шта није у реду с тобом?

Схватите ово као непоштовање и презир.

Престани да будеш тако захтјевна!

Критика често звучи специфичније за ситуацију и суздржаније од пуног презира, али ипак има за циљ твој карактер.

То је најглупља ствар коју сам икад чуо!

Изузетно увредљива фраза попут ове, само је још један примјер презира.

Одрасти!

Претходно смо навели шта је Готман Институт рекао о презиру као нападу на карактер, који се користи за утврђивање моралне супериорности. Ова изјава се такође уклапа.

Бивши те је вјероватно због овога оставио!

Још једно главно правило здравог партнерства (и уобичајене пристојности) је не бацати со на нечију рану. Емоционална интимност је главни дио везе, па постоји велика вјероватноћа да се учинимо рањивима дијељећи несигурности, бриге или можда чак и прошле трауме са својим партнером.

Ако твој партнер користи било коју од ових привилегованих информација, то је веома лош знак. Никад, никада, ни под којим околностима немате право да "солите" рану свог партнера, само зато што сте повријеђени. Једном када вам особа покаже своје борбене ране и ви је намјерно још више повриједите, тешко је поново стећи тај ниво повјерења.

Немам ја времена за ово!

Ово нас доводи до Готмановог четвртог става: каменовање. Сваки пут када се "слушалац повуче из интеракције, искључи и једноставно престане да одговара свом партнеру" то је каменовање - али то не значи да је страна која је увриједила потпуно нема.

Каменовање се такође може односити на фразе дизајниране да одбаце и прекину разговор. Уз то, стручњаци са Готман института истичу, да је каменовање понекад одбрамбени бихевиорални одговор на уочени презир, те би можда било паметно размислити о томе како се то дешава и себи дати мало простора прије него што покушате поново да ријешите проблем. Ако комуницирате с поштовањем, а застоји и даље постоје, имате проблем у вези.

Не подносим те!

Још један примјер презира, који је у случају да вам треба подсјетник, сигуран начин да партнер жели да вас повриједи и уништи везу. У ствари, то је један од највећих предиктора раскида или развода, према др Џону Готману.

- Када комуницирамо на овом нивоу, заиста смо зли - каже стручњак за односе.

Волио бих да си више као...

Још мудрих речи стручњака: Поређења убијају. Према експертима, није важно са ким те партнер упоређује, јер проблем лежи у чињеници да "поређења нетачно мјере вриједност и инсинуирају да је једно боље од другог".

Правиш фрку ни од чега!

Ово је знак да си управо каменован/а. Не буди тако осјетљив/а.

Осјећајност је позитивна особина, тако да је прави проблем овдје што твој партнер говори, да брига о твојим осећањима њему није битна.

Ја сам једноставно такав.

Ова врста нефлексибилности у партнерству је врло храбар начин да другоме кажеш: ако желиш хармонију, одговорност је на теби. То је уједно и креативан начин каменовања, јер ефективно ставља тачку на сваки разговор који се врти око здравог давања и узимања.

Ја радим цијелог дана, а шта ти радиш?

Или нека друга еквивалентна фраза, која је се односи на новац. Према стручњацима, "количина новца коју доносите у везу не би требало да утиче на равнотежу моћи и вриједности сваког члана пара".

Као такав, нико не би требало да чује нешто слично од партнера, јер такве изјаве "саме по себи обезвријеђују једну особу, док погрешно подижу позицију друге у пару".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана