Како пребољети „раскид“ - да ли су се наши хормони „покварили“

ГС
Foto: Илустрација

Да ли постоји вријеме које треба да прође прије него поново уђете у нову везу послије болног раскида са партнером? Раскид са партнером може бити трауматично искуство. Ово је посебно тачно ако је веза била дугорочна, а вољели сте особу са којом не настављате живот.

Раскид са партнером може бити трауматично искуство. Ово је посебно тачно ако је веза била дуга, а вољели сте особу са којом не настављате живот.Прекид везе може да изазове физички и ментални бол.

 „Искуство друштвеног одбацивања, или уопште друштвеног губитка, може представљати посебно емоционално искуство које је повезано са физичким болом", истакао је психолог Итан Крос, предавач на Универзитету у Мичигену.

Психотерапеут Хеј Сигмунду, истакла је да у таквим ситуацијама може да се повећа ниво хормона стреса кортизола у тијелу, који може да изазове штетне ефекте, од главобоље, проблема са кожом и затегнутости мишића до проблема са варењем као што су грчеви, лоше варење и дијареја.

„Могу настати и проблеми са спавањем и фокусирањем, због чега је тешко одржати ритам свакодневних активности. У екстремним случајевима, вишак хормона стреса може да изазове треперење срца што може да угрози здравље", истакла је психотерапеут Хеј.

Било да сте иницирали раскид или сте раскинули, фазе туге су неизбјежне, а оне укључују порицање, љутњу, депресију и прихватање.

Од виталног значаја је признати како се заиста осјећате, треба да будете њежни према себи и да дозволите себи да осјетите своја осјећања.

Покушај да избјегнете бол због губитка или да се понашате као да се раскид никада није догодио или не утиче на вас само ће продужити тугу. Избјегавање туге може да вас задржи у осјећању туге, усамљености, кривице, срама и беса, што може да утиче на ваше самопоштовање", рекао је клинички психолог Адам Борланд, са клинике у Кливленду.

Рецепт и вријеме за превазилажење раскида не постоји

„Већини људи потребно је око мјесец или два да процесуирају раскид и да почну нормално да живе. Постоје мишљења да треба да будете сами двоструко дуже него што сте били у вези. Или бар исто толико времена", рекла је психолог Полет Куфман Шерман

Знак да сте можда спремни да поново почнете да излазите је када више немате љутњу или тугу због везе или раскида, када поново почнете да осећате наду за своју будућност и свој живот, то је добар знак да сте можда спремни да уђете у нову везу.

 

Шта се заиста дешава са вашим тијелом када прођете кроз раскид

Има дана када вам се не устаје из кревета, нисте своји, јер нова промјена није лака. Ту су и физички и психички бол.

„Послије трауматичног емоционалног догађаја као што је раскид, ваше тијело заиста доживљава физички бол. Медицинска истраживања показују да су љекари преписивали лијекове за болове да би смирили рецепторе за бол код својих пацијената", истакао је др Чаванза Пинкнеи, љекар хитне помоћи.

 

Добијате или губите на тежини

„Губитак или добијање на тежини су веома чести након раскида.Тело је под вишком адреналина који стимулише ваше нивое кортизола, али код великог броја људи поплава адреналина ће потиснути апетит и изазвати губитак тежине метаболичком стимулацијом и сузбијањем апетита", навела је психолог.

Додаје да се хормони стреса, као што је кортизол ослобађају, што временом може довести до смањеног функционисања имунитета и многих других здравствених проблема.

„Кортизол помаже у одржавању равнотеже течности и крвног притиска, регулише тјелесне функције које нису толико важне када су под стресом, као што је репродуктивни нагон, имунитет, варење и раст. Када пролазимо кроз раскид, обично се задржавамо на проблемима и ово константно стварање кортизола потискује имуни систем, повећава крвни притисак и шећер у крви и може допринијети гојазности. Дугорочно ово може створити озбиљне здравствене проблеме",рекла је др Лин Андерсон.

Ако се осјећате напето или преоптерећено, дубоко удахните, медитирајте или урадите нешто што смирује.

 

И коначно осећај олакшања

Понекад раскид са собом носи и природан осјећај олакшања.

„Везе су компликоване. Када раскинемо и изађемо из везе која је била проблематична, имамо осјећај олакшања.Ако уз олакшање осећате стид, знајте да је ваше олакшање сасвим нормално и разумљиво. Отпуштање емоционалне трауме пропале везе доноси осећај олакшања, јер имате више енергије да се посветите другим стварима", истакла једр Лин Андерсон, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана