Како апстиненција утиче на мушкарце, а како на жене?

ГС
Foto: Илустрација

Сваки пети човјек у браку или вези није се имао односе у претходном мјесецу, а све је више њих који у браку живе само као цимери.

Ужурбан стил живота препун стреса, брига о болесним родитељима или рођење дјетета неки су од разлога занемаривања сексуалне стране односа, али знатно већи проблем представља физичко и емотивно удаљавање партнера које доводи до незаинтересованости и жеље за партнером.

Предрасуда је да су мушкарци ти којима увијек или већином недостаје секса у браку, бројне студије показује како интимни односи у једнакој мјери “ускраћују” припадници оба пола. Био лош, одличан или пак онај осредњи – секс је основна потреба људи. И док неки лакше подносе апстиненцију, други јако тешко подносе у “сушне дане” па се понашају у нескладу са својим карактером.

Још су древни Грци за жене које дуже вријеме апстинирају говорили како пате од хистерије, а “хистера” је латински назив за материцу. Вјеровало се како жене сексом добијају импулс задовољства који путује од материце по цијелом организму, а у његовом недостатку пате сви органи.

Резултат је нервозна жена, која своје фрустрације “лијечи на околини”. И док је то била владајућа теорија која се као хистерија још у прошлом вијеку лијечила вибраторима, стручњаци данас говоре о томе што се заиста догађа у женском тијелу приликом дужих фаза апстиненције.

Код жена у плодној фази, односно од почетка менструације до климакса, жеља за сексом се појачава и смањује у складу са данима менструалног циклуса. Током овулације, обично средином циклуса – потреба за сексом је најјача. Такође, она се нешто повећава у самим данима пред менструацију, а у то доба секс највише “недостаје”. Будући да се сексом стимулише лучење хормона среће, психички дефинитивно недостаје тај “издувни вентил”, али посљедице на жену нису ништа јаче него оне на мушкарце, тврде стручњаци.

Наиме, и док је женска мастурбација некада била табу, бројна модерна истраживања потврђују да се и жене олакшавају на тај начин, нарочито у периодима апстиненције.

Иако је то генерално у нешто мањој мјери него мушкарци, свакако је честа појава. Често се каже да у добром односу секс има улогу од само 10 одсто, док у оном лошем има 90 одсто – што је једно од објашњења зашто су људи вољни остати у лошим везама, или пак прекинути добре ако је секс незадовољавајући. Просјечан пар у браку у просјеку води љубав једном недјељно, али сваки двадесети пар у потпуности апстинира од секса, преноси Блиц Жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана