Када је секс након раскида опасан?

Agencije
Када је секс након раскида опасан?

Односи у љубавним везама су ријетко кад једноставни, па и из секса након прекида једна страна може очекивати поновно распламсавање љубави, док је другој страни уистину било само до "ваљања по кревету".

Тако нпр. онај који је у вези остављен може очекивати да ће секс учинити да се друга страна предомисли. Секс терапеуткиња Холи Ричмонт каже да секс након прекида неће спасити везу, а ако се то и догоди, вјеројатно ће срећа потрајати само неколико седмица.

Зашто онда имамо жељу за сексом након прекида и је ли то увијек добра идеја? Ево што о томе кажу стручњаци.

Зашто желимо такав секс?

"Посљедњи се сексуални однос може односити на слављење свега што је било добро у вези", каже Ричмонт и објашњава како романтичне везе углавном пуцају због емоционалних, а не сексуалних разлога. Зато, ако оба партнера добро разумију зашто не могу више бити заједно и задовољни су због прекида (јер се један партнер нпр. сели или жели дјецу, а други не) секс након прекида може представљати здраво повезивање још једном.

Но с друге стране, како истиче Ричмонт, ако једна особа не жели да однос заврши, можда ће хтјети кроз секс бившем партнеру поручити: "Јеси ли сигуран да ово желиш оставити?".

Како на нас може утицати?

Ако се једна особа још увијек држи везе, секс након прекида може заправо продужити емоционалну везаност за партнера који још није отишао, како каже Ричмонт. Она додаје и да ћете се вјеројатно због тог секса привремено осјећати добро, али кад се напокон одвојите од бившег, бит ћете више збуњенији него прије. Такођер, како додаје, постоји могућност и да се осјећате посрамљено, или чак да бивши партнер намјерно користи задњи секс да вас додатно повриједи.

"Можда ћете се осјећати добро у тренутку, али често тај осјећај не потраје дуго", објаснила је Рејчел Нидл, директорица Института за модерну сексуалну терапију у Палм Бичу на Флориди.

Је ли секс након прекида икад добра идеја?

За прекиде који завршавају искључиво договором и међусобним разумијевањем, секс може бити "лијеп крај", како каже Ричмонт. Она објашњава да у случајевима кад су оба партнера доиста задовољна са ситуацијом, такав секс може бити добра идеја.

"Секс "Желим те вратити", међутим, није добра идеја, а за прихваћање прекида потребно је вријеме. Покушај ублажавања боли сексом само ће продужити тај болан процес", каже Ричмонт и додаје да нам секс након прекида неће дати жељени закључак, а може нас задржати у вези у којој више заправо не желимо бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана