Јутарњи или вечерњи секс, кад је боља “акција”?

Агенције
Јутарњи или вечерњи секс, кад је боља “акција”?

Ако желите да се наспавате, било би добро да водите љубав увече, прије него што се спремите за спавање. Чак су и стручњаци сагласни да вам мало оваквог “разгибавања” може помоћи да боље спавате, а то је и доказано студијом на Универзитету у Квинсленду.

Одавно се говори о томе да је сексуални врхунац веома пожељан прије спавања, али сада је то и научно доказано.

Научници су анализирали и испитивали 800 мушкараца и жена о сексуалном животу, а утврдили су да код 59 одсто жена и 68 одсто мушкараца вођење љубави прије спавања добро утиче на квалитет сна.

Врхунац и те како помаже - 68 одсто жена и 74 одсто мушкараца пријављују да послије тога боље спавају.

Али, не брините и ако немате поред себе партнера са којим бисте “згужвали чаршаве”.

Водећа ауторка студије Мишел Ластела каже да и самозадовољавање може једнако да помогне.

“Уживање у безбједним сексуалним активностима, било да то радите сами или са партнером, свакако може да вам помогне да боље спавате”, тврди она.

Стручњаци вјерују да сексуално задовољство помаже да брже заспите због ослобађања хормона окситоцина и пролактина, али и због тога што се на овај начин снижава стрес.

Ако вам је потребан још неки разлог да водите љубав пред спавање, дерматолог Кендис Браун тврди да је то сјајно и за кожу.

“Не само што ће вам вођење љубави помоћи да боље спавате, а знамо да се кожа тада регенерише, већ ће и директно побољшати здравље коже. Наиме, током сексуалног односа се побољшава доток крви до коже, чиме се обезбјеђује и више кисеоника за кожу. Смањује се и ниво стреса, а самим тим се повећава и производња колагена, који је важан за глатку и сјајну кожу”, објашњава она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана