Истраживање показало: Сваки трећи мушкарац спреман је да има више жена

GS
Foto: iStock

Ново истраживање Универзитета Свонси расвјетлило је ставове према полигамији у Великој Британији.

Студија, која је обухватила 393 хетеросексуална мушкарца и жене, показала је да је значајан проценат мушкараца (33 одсто) изразио спремност да има више жена или дугорочних партнера. Насупрот томе, само 11 одсто жена је изразило интересовање за полигамне заједнице, ако су легалне и споразумне.

Студија је разматрала два облика полигамних односа: полигинија, гд‌је мушкарац жени неколико жена, и полиандрија, гд‌је се жена удаје за неколико мушкараца. Учесницима је постављено питање да ли би били спремни да подијеле свог партнера са неким другим или да се сами раздвоје.

Резултати су показали да су мушкарци три и по пута склонији полигинији него полиандрији. С друге стране, жене су двоструко чешће размишљале о томе да имају више партнера него да дијеле свог партнера са неким другим.

Полигинија и полиандрија су алтернативни облици брака који су се практиковали у различитим културама током људске историје. Иако ове праксе нису правно признате у УК нити распрострањене у популарној култури, оне имају дубоке коријене у неким друштвима.

На примјер, у неким афричким и блискоисточним културама, полигинија је уобичајена, гд‌је мушкарац може имати више жена. Полиандрија се на сличан начин практикује у заједницама на Тибету и Непалу, гд‌је жена може имати више мужева. На ове аранжмане често утичу културни, вјерски или историјски фактори, преноси "Physorg".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана