Да ли можемо да се заљубимо на први поглед?

Г.С.
Да ли можемо да се заљубимо на први поглед?

Према стручњакињи за везе Сузан Винтер, могуће је осјећати се као да некога волите убрзо након што га упознате, али дефинисати то као љубав можда није паметно.

Осјећати снажну и необјашњиву везу с неким кога сте управо упознали може бити узбудљиво искуство.

“Да, могуће је тако брзо да “паднете на некога”, али то заправо није љубав. То је снажна магнетна привлачност, а ми претпостављамо да све што је толико моћно мора бити љубав”, каже Винтер и додаје да је важно разумијети шта се догађа у нашем мозгу и тијелу што би могло да подстакне те осјећаје.

Непотребно је рећи да нијансе сусрета “љубав на први поглед” могу бити врло индивидуалне, наводи Elite Daily.

“Оно што обично сматрамо “љубављу на први поглед” је осjећај да смо јако повезани с неким, као да смо особу већ познавали”, рекла је стручњакиња за интимност и сексуалност Ирена Фехр.

Међутим, врло је могуће да би то могла бити пожуда умјесто љубави. “Осјећај који имамо је хемија. То је непосредна привлачност коју осјетимо кад први пут некога видимо. Али имајте на уму, људи су врло сложена бића”, објаснила је Њинтер.

Закључивање да смо пронашли оног или ону праву на први поглед и није баш тако једноставно.

“Гледамо у очи других како бисмо процијенили њихове емоције, перцепцију интелигенције, па чак и покушали да објаснимо њихову сексуалну оријентацију. Све нам то може брзо помоћи да одлучимо јесмо ли компатибилни с том особом. Све се то догађа прије него што проговоримо с другом особом, што резултира осјећајем компатибилности због којег вјерујемо да смо заљубљени на први поглед”, рекао је Саша Ауранд, психолошки писац.

Једна америчка студија потврдила је да људи могу некога гледати толико кратко као на примјер 100 милисекунди и одлучити јесу ли прикладни сексуални партнери или не.

“Права љубав је дубока и снажна, љубав која с временом расте. Права љубав је оно што долази након вруће, страствене фазе меденог мјесеца у вези. То је укупност познавања особе - добра, лоша и ружна. Само ви можете одлучити да ли волите некога заиста, без обзира на то колико га дуго познајете. Међутим, разумијевање разлике између начина на који људи обрађују физичку привлачност и начина на који се његује љубавна веза кључно је за доношење здравих одлука у везама. Једини начин да са сигурношћу знате може ли се почетна искра развити у љубав је да дате и вама и вашем партнеру простора и времена за истраживање везе”, закључила је Њинтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана