Да ли је секс помирења спас за везу или корак ка дефинитивном раскиду?

Агенције
Да ли је секс помирења спас за везу или корак ка дефинитивном раскиду?

Зашто нас партнер толико сексуално привлачи послије свађе одувијек је било мистерија...

Послије велике свађе са партнером имате двије опције или да избјегавате интимност када вас прође бијес, или да се препустите страстима и имате секс како бисте изгладили ствари.

Чудно је да од тога да сте бијесни као рис можете да постанете толико узбуђени и да жудите за сексом са партнером са којим сте се свађали до пре пет минута. Отуда и израз “секс помирења” који означава чин који слиједи након жестоке свађе два партнера.

Секс помирења је обично жесток, али да ли је то за вашу везу добро или лоше? Ево шта о томе морамо да знамо.

Секс-тренер и клинички сексолог Луси Ровет истиче да нас код свађе покреће енергија која често пређе у еротску енергију. За неке парове је секс послије свађе начин да се опусте и уживају, а за друге бег од проблема и страха од конфликта.

Код неких људи у току свађе са партнером њихов ум се пребаци у начин рада који сигнализира опасност и вришти од страха од раскида. Секс помирења за њих дође као нека потврда да су ствари у реду и да неће доћи до разлаза.

- То је начин да поново успоставите контакт и однос са партнером и да једно другом покажете да вам је још стало до ваше везе. То је начин да покажете партнеру да иако сте се посвађали не идете нигде”, каже Луси.

Чак и када планирате да разговарате послије свађе, у моментима након свађе ваш животињски инстинкт преузима контролу над вама. Узбуђеност коју осјећате према партнеру након жестоке свађе учиниће да ваш секс буде интензиван. Овакав секс често људи описују као најбољи, а разлог је тај што након физичке и психичке напетости долазимо у опуштено стање.

Секс је одличан за повезивање и изградњу односа са партнером. Отпушта хормон окситоцин и одличан је за савладавање негативних осјећања. Водите рачуна само да вам секс помирења не служи као бег од проблема и прикривање кризе и проблема у вези.

Обавезно након секса помирења сједните са партнером и поразговарајте о проблемима који вас муче и који су вас и довели до ситуације да се посвађате. У супротном, секс ће вам бити само бијег од стварности и неће вам донети ништа добро у вези. Физичка веза је веома важна за пар који је у вези, али је комуникација та која је основна и покретачка снага љубавног односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана