У Хрватској ухапшен глумац из серије "Хитна служба", каже да бјежи од Бајдена и да тражи азил

Танјуг
У Хрватској ухапшен глумац из серије "Хитна служба", каже да бјежи од Бајдена и да тражи азил

ЉУБЉАНА - Амерички глмац Дон Виктор Цистернино (45), који је играо споредну улогу у серији "Хитла служба", ухапшен је на словеначко-хрватској граници због проневере, а на основу Интерполове потјернице.

За њим је издата потјерница јер га сумњиче да је починио вишемилионску превару, односно да је аплицирао за финансијску помоћ од државе током пандемије за његову компанију, приложивши лажне податке, преноси словеначки портал 24УР.

Он је ухапшен у недељу увече на прелазу између Словеније и Хрватске, а како је рекао „плашио се да ће га администрација америчког председника Џоа Бајдена прогонити због начина пословања које је било дозвољено за време Доналда Трампа“.

- Због тога сам након избора у САД одлучио да побјегнем у Европу и затражим азил у Русији или некој другој држави. Тако сам и дошао у Хрватску, гдје сам хтео да тражим политички азил - рекао је амерички глумац, преноси „Јутарњи лист“.

Цистернина, који се последњих година преко своје компаније MagnifiCo бавио консултантским послом у филмској индустрији и умјетности, кабинет државног тужиоца из Орланда на Флориди терети да је проневjерио 7,2 милиона америчких долара државног зајма за подршку компанијама погођеним пандемијом корона вируса.

Он је на основу фалсификованих података издвојио позајмицу за заштиту радних мjеста, наводећи да његова компанија има 422 радника, док је заправо ималa само двоје - Цистернина и његову супругу.

Како се наводи, његова пореска пријава је запела за око пореској служби јер су сви Цистернинови запослени плаћали исти порез на доходак - 3.356 долара мjесечно, због чега је покренута темељна истрага.

Од новца који је добио глумац је прво вратио дуг од 1,4 милиона долара једном рођаку, а потом је почео да набавља нова возила за себе и своју дјевојку, па је тако уплатио прву рату за нови „масерати“, платио је нови „мерцедес“ у вриједности 250.000 долара у готовини, купио је и луксузни „СУВ“, „линколн навигатор“ за 89.000 долара и уплатио прву рату за нови „нисан“.

Након тога су купили луксузну вилу на Флориди коју су платили 3,495 милиона долара.

"Јутарњи" наводи и да је Цистернино одбио да буде изручен САД, због чега ће, уместо скраћеног, бити вођен дуг екстрадицијски поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана