Скандалозна прошлост норвешке принцезе

Агенције
Скандалозна прошлост норвешке принцезе

Њена веза са норвешким принцом Хоконом, а касније и веридба, привукла је велики број контроверзи, будући да је Мете-Марит била бивша конобарица и да је већ имала дијете из ванбрачне везе са човјеком осуђиваним за посједовање наркотика.

Норвешка принцеза Мете-Марит је рођена као Мете-Марит Тјесем Хејби 19. августа 1973. у Кристијансанду, Норвешка. Њени родитељи, познати новинар Свен О. Хејби и Марит Тјесем, развели су се када је Мете-Марит имала једанаест година и Мете-Марит и њена два брата и сестра су остали да живе са својом мајком. Међутим, нико од њих није могао ни да замисли какав ће буран живот да води Мете-Марит.

Она и Хокон, престолонаследник Норвешке, упознали су се 1999. године преко заједничких пријатеља. Њихова веза, а касније и вјеридба, привукла је велики број контроверзи, будући да је Мете-Марит била бивша конобарица и да је већ имала дјете из ванбрачне везе са човјеком осуђиваним за посједовање наркотика. Неколико дана прије краљевског венчања 2001. године, будућа норвешка принцеза јавно се извинила поданицима због своје скандалозне прошлости.

На врло емотивној конференцији за новинаре, она је говорила о својој бунтовној младости.

"Мој младалачки бунт био је много израженији него код већине других младих људи. Због тога сам водила прилично раскалашан живот", објаснила је тада госпођица Хоиби, мислећи на вријеме када је била редовна на дивљим журкама по Ослу на којима се конзумирала дрога.

"На тим забавама прелазили смо границе", признала је Мете-Марит, заплакавши се пред новинарима. "То искуство сам скупо платила и требало ми је много времена да се од њега опоравим."

У Норвешкој отприлике половину дјеце рађају самохране мајке, а истраживања јавног мњења показују да већина Норвежана није марила за то што је њихова будућа краљица већ имала дијете нити што су она и престолонаследник живјели заједно у стану у Ослу иако су били невјенчани.

Међутим, проблем је у томе што ће престолонаслиједник Хакон, када наслиједи свог оца, краља Харалда, постати не само краљ, већ и поглавар државне Лутеранске цркве која не одобрава ванбрачну заједницу. Дакле, за Норвежане није био проблем ни дијете, ни ванбрачна заједница, већ то што већина поданика ове краљевине нимало не одобрава конзумирање дроге, па је популарност краљевске породице осетно опала када се сазнало да је будућа принцеза посећивала такве забаве.

"Желим да искористим ову прилику да кажем да осуђујем употребу дроге", изјавила је тада Мете-Марит, али није прецизирала да ли ју је и сама конзумирала. "Немогуће је вратити вријеме како бих поново била у ситуацији да могу да одлучим о томе, али бих вољела да могу", додала је и замолила присутне новинаре да се више не баве њеном прошлошћу. "Надам се да више нећу морати да говорим о својој прошлости и да ће штампа поштовати моју жељу."

Са друге стране, принц Хокон је изјавио да је од самог почетка своје везе са госпођицом Хоиби имао велику подршку својих родитеља.

"Оно што се десило међу нама и што нам је заједничко, било је сувише јако да бих могао да се тога одрекнем", рекао је Хокон.

Син Мете-Марит неће добити титулу, неће моћи да једнога дана постане краљ и принц Хокон га није усвојио, али је престолонаследник од првог дана чинио све да дјечак постане равноправни члан велике краљевске породице.

Хокон и Мете-Марит имају двоје биолошке дјеце, који заузимају друго и треће мјесто у линији насљедства норвешког престола, а такође су и у линији насљедства престола Уједињеног Краљевства и још петнаест држава Комонвелта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана