Роулинг оптужила Редклифа и Вотсон да су пропагирали промјену пола малољетника

ГС
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Британска књижевница Џоана Роулинг поново се сукобила у ставовима са глумцима Данијелом Редклифом и Емом Вотсон, који су звијезде серијала о Харију Потеру, у вези са питањима трансродног идентитета и права, оптужујући их да су користили друштвене мреже да би пропагирали промјену пола код малољетника.

Редклиф и Вотсон су међу члановима глумачке екипе филма Хари Потер који су се 2020. године изјаснили против става Роулинг о родном идентитету, подсјећа Би-Би-Си.

Роулинг је оптужена да је трансфобична због својих ставова о родном идентитету и због тога што је рекла да трансженама не треба дозволити да уђу у просторе само за жене.

Роулинг је недавно позвала полицију у Шкотској, гдје живи, да је ухапси на основу новог закона о злочинима из мржње, након што је неколико трансжена описала као мушкарце.

Полиција Шкотске одлучила је, међутим, да ништа не предузима.

Роулинг је негирала да је трансфобична, а раније је изјавила да поштује "право сваке трансособе да живи на начин који јој се чини аутентичним" и да жели да трансособе буду ослобођене дискриминације и злостављања.

Она је навела да је проговорила о трансродним питањима дјелимично због свог личног искуства породичног злостављања и сексуалног напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана