Rouling optužila Redklifa i Votson da su propagirali promjenu pola maloljetnika

GS
Foto: Agencije

LONDON- Britanska književnica Džoana Rouling ponovo se sukobila u stavovima sa glumcima Danijelom Redklifom i Emom Votson, koji su zvijezde serijala o Hariju Poteru, u vezi sa pitanjima transrodnog identiteta i prava, optužujući ih da su koristili društvene mreže da bi propagirali promjenu pola kod maloljetnika.

Redklif i Votson su među članovima glumačke ekipe filma Hari Poter koji su se 2020. godine izjasnili protiv stava Rouling o rodnom identitetu, podsjeća Bi-Bi-Si.

Rouling je optužena da je transfobična zbog svojih stavova o rodnom identitetu i zbog toga što je rekla da transženama ne treba dozvoliti da uđu u prostore samo za žene.

Rouling je nedavno pozvala policiju u Škotskoj, gdje živi, da je uhapsi na osnovu novog zakona o zločinima iz mržnje, nakon što je nekoliko transžena opisala kao muškarce.

Policija Škotske odlučila je, međutim, da ništa ne preduzima.

Rouling je negirala da je transfobična, a ranije je izjavila da poštuje "pravo svake transosobe da živi na način koji joj se čini autentičnim" i da želi da transosobe budu oslobođene diskriminacije i zlostavljanja.

Ona je navela da je progovorila o transrodnim pitanjima djelimično zbog svog ličnog iskustva porodičnog zlostavljanja i seksualnog napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana