Рођена као богаташица, а умрла као бескућник Глумица која је освојила наша срца има потресну животну причу

ГС
Рођена као богаташица, а умрла као бескућник Глумица која је освојила наша срца има потресну животну причу

Глумица Живка Матић прославила се улогама у остварењима попут "Љубав на сеоски начин" и Грађани Луга".

Иначе, Живка Матић рођена је 1923. године у врло имућној породици човјека који је имао први аутомобил и који је извршио електрификацију Пожаревца. Она се убрзо нашла у Београду, у сиротишту, а усвојио ју је банкарски чиновник.

Глумачку каријеру је обогатила радијским и телевизијским улогама којима су глумци тог доба стицали највећу популарност, а старије генерације још памте чувене емисије „Весело вече”, „Вече уз радио”, „Аутобус у пола шест”, „Вечерас заједно”. Живку Матић највише памте по улози у ТВ серији „Грађани села Луга”, за коју је у пару са чувеним Батом Живојиновићем добила награду „Глумачки пар године ОНА И ОН” (статуета „ОНА”), 1972. године на Филмском фестивалу у Нишу.

Ова глумица је оставила траг и у драмским улогама, као и на филму. Умрла је тихо, у 75. години у свом родном Пожаревцу, 1998. године, заборављена од колега и јавности.

Живка је умрла у великој бједи, као бескућница, њен гроб налази се у Пожаревцу, а за сахрану се побринуо град, писао је раније "Пинк".

У њену част, Центар за културу Пожаревац је покренуо фестивал – Сусрет аматерских позоришта Браничевског округа „Живка Матић“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана