Rođena kao bogatašica, a umrla kao beskućnik Glumica koja je osvojila naša srca ima potresnu životnu priču

GS
Rođena kao bogatašica, a umrla kao beskućnik Glumica koja je osvojila naša srca ima potresnu životnu priču

Glumica Živka Matić proslavila se ulogama u ostvarenjima poput "Ljubav na seoski način" i Građani Luga".

Inače, Živka Matić rođena je 1923. godine u vrlo imućnoj porodici čovjeka koji je imao prvi automobil i koji je izvršio elektrifikaciju Požarevca. Ona se ubrzo našla u Beogradu, u sirotištu, a usvojio ju je bankarski činovnik.

Glumačku karijeru je obogatila radijskim i televizijskim ulogama kojima su glumci tog doba sticali najveću popularnost, a starije generacije još pamte čuvene emisije „Veselo veče”, „Veče uz radio”, „Autobus u pola šest”, „Večeras zajedno”. Živku Matić najviše pamte po ulozi u TV seriji „Građani sela Luga”, za koju je u paru sa čuvenim Batom Živojinovićem dobila nagradu „Glumački par godine ONA I ON” (statueta „ONA”), 1972. godine na Filmskom festivalu u Nišu.

Ova glumica je ostavila trag i u dramskim ulogama, kao i na filmu. Umrla je tiho, u 75. godini u svom rodnom Požarevcu, 1998. godine, zaboravljena od kolega i javnosti.

Živka je umrla u velikoj bjedi, kao beskućnica, njen grob nalazi se u Požarevcu, a za sahranu se pobrinuo grad, pisao je ranije "Pink".

U njenu čast, Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga „Živka Matić“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana