Преминуо Лери Флинт, оснивач магазина “Хаслер”

Срна
Преминуо Лери Флинт, оснивач магазина “Хаслер”

ВАШИНГТОН - Оснивач америчког порнографског магазина “Хаслер” Лери Флинт преминуо је у 79. години, изјавио је његов братић Джими Флинт млађи.

Он је за Си-Ен-Ен рекао да је његов стриц преминуо јуче у својој кући у Холивуд Хилсу, те да је Лери био болестан током већег дијела претходне три деценије и да његова смрт није повезана са ковидом 19.

Стварни узрок смрти Лерија Флинта није објављен.

“Лери је био бунтовник. Био је веома комплексна личност. Зато су снимили филм о томе”, истакао је Флинт млађи.

Флинт је 1974. године покренуо магазин “Хаслер”, а затим и издавачку кући “Лери Флинт публикације”, која је објављивала друге порнографске магазине.

Он је 1978. године рањен и парализован од струка надоље, у покушају убиства који је извршио серијски убица Џозеф Пол Френклин.

Френклину. Касније је свој поступак објаснио као дјело човјека који је против смртне казне.

Френклин је покушао да убије Флинта након што је на насловници “Хаслера” видио фотографију пара који су чинили припадници црне и бијеле расе.

Флинт је био велики заговарач Првог амандмана, који је сматрао “каменом темељцем демократије”.

У чланку који је 2012. године написао за Си-Ен-Ен, Флинт је навео да је најбоља ствар коју “они који суде о пристојности” могу да ураде да се не мијешају у животе других и да је највеће право човјека да га други оставе на миру.

Флинт се током живота залагао и за право слободе говора.

Он се 1984. године кандидовао на предсједничким изборима у САД, а противкандидат му је био бивши предсједник Роналд Реган.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана