Преминула Рони Спектор: Опроштај од музичке диве 60-их

Бранислав Предојевић
Преминула Рони Спектор: Опроштај од музичке диве 60-их

ЛОС АНЂЕЛЕС-Рони Спектор, пјевачица и водећи вокал женске група Тhe Ronetts преминула је у 78. години од рака, саопштила је њена породица.

Чувена дива 60-их пјевала је славни хит "Be My Baby, преживјела бурни брак са злогласним продуцентом Филом Спектором, остварила успјешну соло каријеру и била претеча разним будућим женским музичаркама и пјевачицама.

Трочлана поп група прославила се пјесмама попут "Be My Baby ", "Baby  I Love You" и "Walking In the Rain" и бројним другим хитовима.

-Рони је живјела живот са сјајем у очима, храбрим ставом, невјероватним смислом за хумор и осмијехом на лицу. Била је испуњена љубављу и захвалношћу. Њен радосни глас, разиграна природа и магично присуство ће живјети у свима који су је познавали, чули или видели-наводи се у саопштењу породице.

Рођена 1943. на Менхетну као Вероника Ивет Бенет, прославила се са само 18 година док је наступала са старијом сестром и рођаком. Раскошним гласовима, препознатљивим фризурама и слободнијом употребом шминке, мултиетничка женска група је привукла пажњу музичких продуцента наступима у њујоршким клубовима.

Имиџ лоших и секси девојака прокрчио је пут бројним женским умјетницима.

-Нисмо се плашиле да будемо згодне. То је био наш трик. Када смо видјели Тhe Shirelles, како ходају по бини у широким хаљинама, ми смо отишле у супротном смјеру - увукле смо тјела у најуже сукње које смо могле да нађемо. Онда бисмо изашли на бину и подигле сукње да још више истакнемо и покажемо ноге- написала је Рони Спектор у мемоарима 2004, које је насловила "Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness ".

Састав Тhe Ronetts уврштен је у "Рокенрол кућу славних" 2007.

Једини студијски албум групе "Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica, ", објављен је 1964. године, уз гомилу компилација са хит сингловима.

Пјевачица се 1968. године удала за Фила Спектора, славног и контроверзног музичког продуцента. Били су у браку шест година и прије развода су усвојили троје деце. У мемоарима, Рони је написала да је Фил држао мртвачки сандук у подруму њихове куће како би пјевачици дао до знања да ће је убити ако га остави, а пријетње оружјем биле су дио њихове породичне рутине. Полугола и боса побјегла је из њихове куће 1972. године.

Послије њиховог развода, открила је да ју је Фил Спектор злостављао, а чланице групе Тhe Ronetts касније су га тужиле због неисплаћених хонорара. Спектор је преминуо у затвору 2021. док је издржавао казну за убиство.

Рони Спектор се после неславног брака са Филом Спектором удала за менаџера Џонатана Гринфилда, са којим има два сина, а довођена је у везу са Китом Ричардсом, гитаристом групе Тhe Rolling Stones.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана