Preminula Roni Spektor: Oproštaj od muzičke dive 60-ih

Branislav Predojević
Preminula Roni Spektor: Oproštaj od muzičke dive 60-ih

LOS ANĐELES-Roni Spektor, pjevačica i vodeći vokal ženske grupa The Ronetts preminula je u 78. godini od raka, saopštila je njena porodica.

Čuvena diva 60-ih pjevala je slavni hit "Be My Baby, preživjela burni brak sa zloglasnim producentom Filom Spektorom, ostvarila uspješnu solo karijeru i bila preteča raznim budućim ženskim muzičarkama i pjevačicama.

Tročlana pop grupa proslavila se pjesmama poput "Be My Baby ", "Baby  I Love You" i "Walking In the Rain" i brojnim drugim hitovima.

-Roni je živjela život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, nevjerovatnim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njen radosni glas, razigrana priroda i magično prisustvo će živjeti u svima koji su je poznavali, čuli ili videli-navodi se u saopštenju porodice.

Rođena 1943. na Menhetnu kao Veronika Ivet Benet, proslavila se sa samo 18 godina dok je nastupala sa starijom sestrom i rođakom. Raskošnim glasovima, prepoznatljivim frizurama i slobodnijom upotrebom šminke, multietnička ženska grupa je privukla pažnju muzičkih producenta nastupima u njujorškim klubovima.

Imidž loših i seksi devojaka prokrčio je put brojnim ženskim umjetnicima.

-Nismo se plašile da budemo zgodne. To je bio naš trik. Kada smo vidjeli The Shirelles, kako hodaju po bini u širokim haljinama, mi smo otišle u suprotnom smjeru - uvukle smo tjela u najuže suknje koje smo mogle da nađemo. Onda bismo izašli na binu i podigle suknje da još više istaknemo i pokažemo noge- napisala je Roni Spektor u memoarima 2004, koje je naslovila "Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness ".

Sastav The Ronetts uvršten je u "Rokenrol kuću slavnih" 2007.

Jedini studijski album grupe "Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica, ", objavljen je 1964. godine, uz gomilu kompilacija sa hit singlovima.

Pjevačica se 1968. godine udala za Fila Spektora, slavnog i kontroverznog muzičkog producenta. Bili su u braku šest godina i prije razvoda su usvojili troje dece. U memoarima, Roni je napisala da je Fil držao mrtvački sanduk u podrumu njihove kuće kako bi pjevačici dao do znanja da će je ubiti ako ga ostavi, a prijetnje oružjem bile su dio njihove porodične rutine. Polugola i bosa pobjegla je iz njihove kuće 1972. godine.

Poslije njihovog razvoda, otkrila je da ju je Fil Spektor zlostavljao, a članice grupe The Ronetts kasnije su ga tužile zbog neisplaćenih honorara. Spektor je preminuo u zatvoru 2021. dok je izdržavao kaznu za ubistvo.

Roni Spektor se posle neslavnog braka sa Filom Spektorom udala za menadžera Džonatana Grinfilda, sa kojim ima dva sina, a dovođena je u vezu sa Kitom Ričardsom, gitaristom grupe The Rolling Stones.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana