Почео поступак против Асошијетед њузпејперса, принц Хари се појавио у суду

Танјуг
Почео поступак против Асошијетед њузпејперса, принц Хари се појавио у суду

ЛОНДОН - Британски принц Хари ненадано се данас појавио у Високом суду у Лондону пошто је почео правни поступак у случају у коме су он и група познатих личности поднијели тужбу против издавача листа "Дејли меил" због вишегодишњег наводног прислушкивања телефона и кршења приватности.

Хари, млађи син краља Чарлса, поднио је тужбу против Асошијетед њузпејперса, као и пјевач Елтон Џон, његов супруг и режисер Дејвид Фурниш и глумице Елизабет Харли и Седи Фрост, пренио је Ројтерс.

Принц Хари, који је долетио из свог дома у Калифорнији, сједио је надомак велике групе новинара. 

Фрост је, такође, била у судници. 

Не очекује се да ćе било ко од подносилаца тужбе говорити током четвородневног припремног рочишта. 

Адвокат Дејвид Шерборн заступа Харија и друге тужиоце, пренио је Скај њуз.

Један од највеćих британских медијских издавача, Асошијетедњузпејперс Лтд (АНЛ) је издавач "Дејли маила", "Мејла он сандеј" и Мејлаонлајн.

Оптужбе против овог издавача укључују ангажовање приватних истражитеља да тајно постављају прислушне уређаје у аутомобиле и домове људи, задуживање појединаца да потајно слушају и снимају приватне телефонске разговоре људи док су се одвијали, плаćање полицијских службеника, са корумпираним везама са приватним истражитељима, за унутрашње, осјетљиве информације, лажно представљање појединаца ради добијања медицинских информација од приватних болница, клиника и центара за лијечење обманом и приступ банковним рачунима, кредитној историји и финансијским трансакцијама недозвољеним средствима и манипулацијама.

Асошијетед њузпејперс је оштро демантовао оптужбе, описујуćи их као "безобразне клевете".

Мржња принца Харија према британској таблоидној штампи постоји одавно, он је о томе опширно писао у својим мемоарима "Резерва", као и говорио у бројним телевизијским интервјуима.

Он је рекао да криви папараце за улогу коју су одиграли у смрти његове мајке и изразио жаљење због "неправде" што нико није послат у затвор након истраге о саобраćајној несреćи у којој је она погинула.

Принц Хари је, такође, казао да су медији били дио разлога зашто су се он и Меган повукли са краљевских дужности 2020. и преселили се у Америку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана