Počeo postupak protiv Asošijeted njuzpejpersa, princ Hari se pojavio u sudu

Tanjug
Počeo postupak protiv Asošijeted njuzpejpersa, princ Hari se pojavio u sudu

LONDON - Britanski princ Hari nenadano se danas pojavio u Visokom sudu u Londonu pošto je počeo pravni postupak u slučaju u kome su on i grupa poznatih ličnosti podnijeli tužbu protiv izdavača lista "Dejli meil" zbog višegodišnjeg navodnog prisluškivanja telefona i kršenja privatnosti.

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, podnio je tužbu protiv Asošijeted njuzpejpersa, kao i pjevač Elton Džon, njegov suprug i režiser Dejvid Furniš i glumice Elizabet Harli i Sedi Frost, prenio je Rojters.

Princ Hari, koji je doletio iz svog doma u Kaliforniji, sjedio je nadomak velike grupe novinara. 

Frost je, takođe, bila u sudnici. 

Ne očekuje se da će bilo ko od podnosilaca tužbe govoriti tokom četvorodnevnog pripremnog ročišta. 

Advokat Dejvid Šerborn zastupa Harija i druge tužioce, prenio je Skaj njuz.

Jedan od najvećih britanskih medijskih izdavača, Asošijetednjuzpejpers Ltd (ANL) je izdavač "Dejli maila", "Mejla on sandej" i Mejlaonlajn.

Optužbe protiv ovog izdavača uključuju angažovanje privatnih istražitelja da tajno postavljaju prislušne uređaje u automobile i domove ljudi, zaduživanje pojedinaca da potajno slušaju i snimaju privatne telefonske razgovore ljudi dok su se odvijali, plaćanje policijskih službenika, sa korumpiranim vezama sa privatnim istražiteljima, za unutrašnje, osjetljive informacije, lažno predstavljanje pojedinaca radi dobijanja medicinskih informacija od privatnih bolnica, klinika i centara za liječenje obmanom i pristup bankovnim računima, kreditnoj istoriji i finansijskim transakcijama nedozvoljenim sredstvima i manipulacijama.

Asošijeted njuzpejpers je oštro demantovao optužbe, opisujući ih kao "bezobrazne klevete".

Mržnja princa Harija prema britanskoj tabloidnoj štampi postoji odavno, on je o tome opširno pisao u svojim memoarima "Rezerva", kao i govorio u brojnim televizijskim intervjuima.

On je rekao da krivi paparace za ulogu koju su odigrali u smrti njegove majke i izrazio žaljenje zbog "nepravde" što niko nije poslat u zatvor nakon istrage o saobraćajnoj nesreći u kojoj je ona poginula.

Princ Hari je, takođe, kazao da su mediji bili dio razloga zašto su se on i Megan povukli sa kraljevskih dužnosti 2020. i preselili se u Ameriku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana